Економіка України падає. Як глибоко, спрогнозував Нацбанк

10.12.2022 11:45   -

Якщо в жовтні Нацбанк припускав скорочення ВВП на кінець 2022 року до 30%, то на сьогодні йдеться про ще більш суттєве падіння.

На погіршення прогнозу впливає ситуація з електропостачанням країни через атаки РФ, зазначають у Нацбанку.

СЕРГІЙ НІКОЛАЙЧУК ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ НБУ
Щодо ВВП в цьому році, скоріш за все, падіння буде трохи глибшим, ніж очікувалося в жовтневих прогнозах. На наступний рік навіть при нашому базовому, відносно оптимістичному, сценарію зростання ВВП буде дуже млявим і набагато нижчим, ніж ті 4%, які ми допускали в жовтневому прогнозі.

За даними Мінекономіки, валовий внутрішній продукт за 9 місяців 2022 року впав на 30%. У другому кварталі 2022 року він знизився на 37,2%, порівняно з другим кварталом 2021 року. Але за прогнозами міністерства економіки , ВВП України за підсумками 2022 року може впасти нижче за прогнозований рівень через відключення світла.

ЮЛІЯ СВИРИДЕНКО МІНІСТР ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Ми на початку року припускали, що падіння економіки буде на рівні 32-33%. Далі економіка показала дуже високі адаптивні здібності. Але з огляду на атаку на енергетичну систему… ми як Міністерство економіки дещо погіршили наші перспективи.

У нацбанку додали, що погіршення ситуації слід очікувати і із зовнішньою торгівлею через втрату експортних потужностей та зростання потреб в імпорті.

Оновлений прогноз НБУ опублікує наприкінці січня 2023 року і в ньому вже буде враховано наслідки енергетичного терору РФ та інші фактори.