“Единое окно” на таможне. Станет ли легче предпринимателям?

09.10.2018 13:58   -
Автор:
Митники тепер працюватимуть за новими правилами. Президент вже підписав закон, що скасовує вимогу подачі паперових документів, виданих одним державним органом іншому. Новації мають оптимізувати роботу контролюючих служб у пунктах пропуску. 
 
Петро Порошенко Президент України 
 
Єдине вікно на митниці, яке буде сприяти, як боротьбі із контрабандою, так і захисту сервісу суб'єктів господарювання. Парламент підтримав пропозиції Президента про єдине вікно на митниці. Це є чисте, прозоре і відкрите вікно для суб'єктів господарювання, відкрите для бізнесу, відкрите для інвестицій і точно покращить інвестиційний клімат в державі.
 
Дані вноситимуться до електронної інформаційної системи, що буде доступна для перегляду та ухвалення рішень контролюючими органами. Ніхто не матиме права вимагати від підприємця документи у паперовому вигляді. Експортерам не потрібно буде брати дозвіл для вивозу товарів, імпортерів звільнили від отримання довідок радіологічного, екологічного та санепідконтролю. 
 
Сергій Демченко в.о. директора департаменту таргетингу та управління митними ризиками ДФС України
 
То есть действительно функции радиологии возлагаются на пограничников – в части срабатывания рамок, через которые будет проезжать транспортное средство. Контроль будет проводиться незаметно. Машина проехала, рамка не сработала, значит контроль проведен. В пункте пропуска остаются два должностных лица: это таможня и пограничники. Остается ветеринарный и фитосанитарный контроль. Потому что есть определенный перечень кодов товаров, которые будут подлежать этому контролю.