Е-декларация. Запуск реестра електронных деклараций лишь формальный, – эксперты

16.08.2016 16:08   -
Автор:

Ярослав Юрчишин керівник відділу адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління "Transparency International Ukraine"

В чем риск? В том, что пока нет сертификата, кто угодно из топ-коррупционеров, – а первыми отчитываются именно те люди, которые могут быть втянуты в крупную коррупцию, – будут вносить свои декларации. А вот доказать, что они указали в декларациях неправдивую информацию или умышленное недекларирование, будет достаточно сложно: в любой момент все можно списать на вмешательство в систему.

Існуючі недоліки системи урядовці обіцяють усунути. Втім, експерти кажуть, зроблено це буде надто пізно – законом не передбачено, що посадовці, які подадуть електрнні декларації зараз, мають зробити це знов, коли буде забезпеченно захист системи.

 Віталій Шабунін голова Центру протидії корупції

Когда говорят, что через два месяца выдадут сертификат – пусть они его себе на лоб наклеят. Закон предусматривает, что подавать декларации надо именно в течение двух месяцев. Так что их сертификат на тот момент уже никому нужен не будет.

Всі, хто опублікують неправдиві дані про доходи до сертифікації реєстру в суді зможуть послатись на інтернет-злочинців. Вже зараз, в перший день роботи системи, в реєстрі близько десятка декларацій. Всього ж інформацію про своє майно та прибутки протягом шістдесяти днів мають надати близько п'ятдесяти тисяч посадовців вищої ланки. Це і прем'єр-міінстр, і голова Верховної Ради, і співробітники Нацбанку та Ради нацбезпеки, і представники регіональної влади. Втім, там, де хотіли бортись із корупцією, електронні декларації публікувались вже давно. Так, ще з дві тисячі п'ятнадцятого року на сайті Харківського виконкому розміщувались звіти про прибутки та майно всіх посадовців міської ради.