Доводиться працювати під свист ракет. Прокурори Харківщини розповіли про свою службу в умовах війни (відео)

01.12.2022 21:35   -

Вони завжди стояли і продовжують стояти на захисті держави. Бо служать Україні та її народу. Та 2022 рік став викликом для кожного з команди харківської прокуратури. Їм довелось навчитись працювати в нових реаліях. В умовах війни, фіксуючи військові злочині, скоєні російськими військами проти України.

ЕДУАРД МИРГОРОДСЬКИЙ КЕРІВНИК КУП’ЯНСЬКОЇ ОКРУЖНОЇ ПРОКУРАТУРИ
Спочатку своєї кар’єри я навіть не міг замислитися про те, що прийдеться фіксувати злочини, військові злочини. Я – цивільний прокурор, якого не навчали цього. На територію, яка закріплена за мною – це Куп’янський район. Частина деокупована, проте інша частина залишається окупованою. І ми знаходимось поруч з нею, на відстані 10 кілометрів від військ російської федерації ми зараз перебуваємо. Місто Куп’янськ кожен день піддається обстрілам. Тому нам приходитьсяя під свист артилерії та гул ракет фіксувати їхні злочини, які вони скоюють на території нашої України. Найбільше, що мене вразило, це розстріл колони, яка відбулася наприкінці вересня цього року. В якій загинуло 26 осіб, серед яких – діти. Російські військові цинічно розстріляли мирнее населення, яке евакуйвувалось від обстрілів. Від постійних вбивств під час окупації.

З початку повномасштабної війни росії проти України лише з родини харківських прокурорів – 17 праціників обласної прокуратури добровільно пішли на фронт. Серед них і Вячеслав Горідько.

ВЯЧЕСЛАВ ГОРІДЬКО ПРОКУРОР ВІДДІЛУ НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ЖИТТЯ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ПРОКУРАТУРИ, СЕРЖАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ ВЧ №3017
Я з 24 лютого добровольцем пішов захищати і боронити свою Батьківщину. У зв’язку з тим, що розумів, якщо зараз не захистити Батьківщину, то не буде нічого: ні Батькіщини, ні Прокуратури, ні родини. Тому уже ввечері 24 лютого ми уже стояли на окружній дорозі харківській і зустрічали ворога.

Кожен з них, чи в лавах української армії, чи то на службі в команді прокурорів щодня роблять все можливе задля Перемоги і, головне, задля того, щоб всі, хто причетні до військових злочинів, скоєних проти народу України, понесли справедливе покарання.

ОЛЕКСАНДР ФІЛЬЧАКОВ ПРОКУРОР ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Хотів би подякувати кожному звВас за відданість справі, сміливість та відвагу в цей нелегкий для нас, для нашої країни час. Впевнений, що високий професіоналізм, усвідомлення почуття відповідальності допоможуть нам завжди бути на висоті. Бажаю плідної роботи у подальшій зміцності законності та правопорядку. Разом щодня наближаємо нашу спільну перемогу. Зі святом, дорогі колеги. Разом вистоїмо та неодмінно переможемо, Слава Україні!

1 грудня співробітники прокуратури відзначають своє професійне свято. Міський голова подякував всім винуватцям свята за незламну силу духу та кропітку працю.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Ви обрали дуже важку професію. Важку тому, що і в мирний час було дуже нелегко. Бо ви боретесь з приступністю, документуєте і перемагаєте приступність. І зараз у військовий час ви не дрогнули, не бросили Харків. Не бросили нашу Україну. Хтось з вас зараз захищає нашу Україну, захищає наше рідне місто Харків. Хтось дуже важко працює. Документує злочини, які натворив і творить наш ворог – російський агресор. Це дуже тяжко, але це необхідно. Необхідно, щоб у подальшому кожен злочин був задокументований і по кожному злочину був вирок – справедливий вирок. Тому, дозвольте мені привітати вас з нагоди вашого професійного свята. Побажати вам усім міцного здоров’я, щастя у ваших родинах. Ми вистоїмо, ми переможемо, Перемога буде за нами. Слава Україні!