Дорогі ліки ціною в життя

29.03.2012 19:35   -
Автор:

Вони наживаються на здоров"ї громадян. І вигоду від продажу ліків мають колосальну. Так харків"яни говорять про власників аптек, особливо приватних.

Олександр
То,что они имеют при покупке и то, что они продают, проценты солидные.

Наталія
Очень дорого, у нас просто нет возможности покупать, берем дешевое, оно не действует.

Єлизавета
Наживаются,а что это для кого-то секрет?

Не секрет і те, що особливо страждають ті, хто живуть на мінімальну зарплату та пенсію.

Сергій
Я сам пенсионер, инвалид. У меня пенсия восемьсот гривен,  в месяц сто семьдесят я трачу на одни лекарства. Это можно как-то совместить?

Такі ціни несумісні з доходами, кажуть люди. І картки зі знижками- це лише, аби заманити покупця до своєї аптеки. А в них власники отримують вигоду у тридцять, а то й більше відсотків, розповідають спеціалісти. Та такі принципи ведення бізнесу. Як правило, хто скільки вигадає – стільки і накрутить. Та все ж лише одним контролем за цінами, ситуацію не вирішити, -наголошують фахівці.

Сергій Беренда економіст
На фоне административных мер, должны быть и экономические меры по снижению цены. Для этого нужно развивать отечественное производство. Для того,чтобы они были доступны для малоимущих семей, должна быть адресная помощь, ну и должна быть социальная ответсвенность бизнеса.

Окрім того, треба аби українських науковців підтримувала держава у розробках нових медпрепаратів. А ще, щоб  виділялись дотації вітчизняним виробникам, – каже Сергій Беренда. Та аби хоч якось покращити ситуацію на фармринку, у Харкові відкрили комунальне підприємство "Муніципальна аптека". Там ціни набагато нижчі. Адже це соцпрограма.

Михайло Пугач директор КП "Муніципальна аптека"
Цены четко контролируются, никаких сверхестественных повышений цен нету, кроме того у муниципальной аптеки заключены договоры с производителями.

Договори підписані із вітчизняними виробниками. Націнка йде лише на заробітну плату та інші обгрунтовані послуги. Таких аптек у місті вже ціла мережа. До того ж, там діють знижки для ветеранів, дітей війни, інвалідів та багатодітних сімей. Прем"єр Микола Азаров планує ситуацію із дорогими ліками найближим часом виправити взагалі. Уряд запровадить граничні ціни на медикаменти від серцевих хвороб та діабету. Окрім того, Азаров вимагає, щоб місцева влада і контролюючі органи відібрали ліцензії у тих, хто продає ліки по завищеним цінам. А Президент України Віктор Янукович ще на початку березня доручив Кабінету міністрів підготувати механізм введення середніх цін на ліки, щоб вже з першого травня українці відчули різницю.

Євгенія Кутнова,Сергій Перець.Харьковские Известия