Допомога заради майбутнього: Харківські теплові мережі готуються до початку ремонтної кампанії (відео)

23.03.2023 16:47   -

Ще восени, завдяки всебічній підтримці Харківського міського голови Ігоря Терехова розпочалася співпраця теплових мереж з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Днями делегація цієї організації завітала до Харківського комунального підприємства аби на власні очі переконатися, що їхня допомога дійсно корисна. Керівник відділу забезпечення пані Делфін Дуспіс одразу зауважила, що її принцип – не приїхати подивитися, як люди потерпають від війни, а з’ясувати, чим вона може допомогти і переконатися, що ця допомога справді корисна.


Делфін Дуспіс, керівник відділу забезпечення Міжнародного Комітету Червоного Хреста
в Харкові це мій перший візит до Харкова, я провела тут тільки декілька годин я дуже позитивно здивована тим, як харків’яни можуть справлятися з непростими ситуаціями , як в настільки важких умовах продовжується робота в дуже професійній манері.

Коротка екскурсія підприємством почалася зі складу, де зберігається обладнання для ремонту одразу трьох пошкоджених котелень Північної Салтівки. Весь цей високотехнологічний скарб чекає на завершення найважчого в історії Харківських теплових мереж опалювального сезону.

Сергій Волик перший заступник генерального директора КП “ХТМ”
Наразі ми ведемо проектні роботи. До речі, туди придбане і котельне обладнання, насососне обладнання, запірна арматура, шафи управління, ну і все все необхідне обладнання. З початку міжопалювального сезону ми плануємо розпочати роботи і до жовтня місяця виконати всі роботи і повністю зробити три котельні завдяки Червоному Хресту.


Три котельні, які потребують тотальної реконструкції, були суттєво пошкоджені під час бойових дій. Їх буквально підлатали як могли, щоб дати тепло мешканцям Північної Салтівки. Адже люди, попри страх та невідомість, саме через те, що теплоенергетики змогли дати тепло, повернулися до рідних домівок. Зокрема, котельні, для яких Міжнародний Червоний Хрест придбав обладнання, забезпечують теплом близько 40 000 харків’ян.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Відновити старе радянське обладнання неможливо. А щоб встановити нове – потрібно комплексно замінити все – від фундаментів, до димової труби та запірної арматури. Термін очікування на подібне обладнання ще взимку становив понад 6 місяців. Завдяки допомозі Червоного Хреста, обладнання вже наявне у Харкові. Це дасть можливість теплоенергетикам не гаяти часу і не пізніше квітня приступити до роботи.

Делфін Дуспіс, керівник відділу забезпечення Міжнародного Комітету Червоного Хреста
Я дуже вражена тим, як в цей непростий час команда змогла продовжити роботу в дуже непростих умовах, під високим тиском. Я змогла побачити і зрозуміти деякі деталі як працюють тепломережі для поставки тих послуг, які мають поставлятися для місцевого населення, для того щоб вони могли достойно пережити холодний та зимовий період.

Вчасна допомога від Червоного Хреста взимку врятувала основні джерела теплопостачання від сольової кризи. Без цього простого реагенту система практично була приречена.

Сергій Волик перший заступник генерального директора КП “ХТМ”
Той загальний об’єм сілі, який поставив Червоний Хрест, це майже тримісячний запас, тримісячна потреба наших всіх великих джерел, які виробляють тепло. Це і ТЕЦ-3 і ТЕЦ-4, і котельня Салтівського житлового масиву і Слобідська та інші. Майже на три місяці ми питання по солі закрили. Сіль в нас раніше поставлялася із Соледару, але там зараз ідуть активні бойові дії, це унеможливлює постачання солі. Тобто вона йде вся по імпорту, це і румунська сіль і турецька, західних країн. Але є ще проблеми з логістикою.


Нажаль, через брак часу Делфін Дуспіс та її колеги з міжнародного Комітету Червоного Хреста не встигли відвідати ще один знаковий об’єкт, який з’явився ще взимку також за кошти організації. Мобільна котельня на 6 мегават, ще після 13-ї масованої ракетної атаки, яка сталася в січні, забезпечує теплом та гарячою водою великий медичний комплекс.


Сергій Волик перший заступник генерального директора КП “ХТМ”
Ця котельня з’явилася на прикінці минулого року, вона була оплачена за кошти Червоного хреста. Будемо дякувати усім службам, які приймали участь у монтажу цієї котельні. Це і газова служба і наші підрядники, наші працівники. Ця котельня була побудована і встановлена майже за 2 тижні, підключена до всіх мереж і водопостачання і газопостачання, до електричних мереж. Вона з’явилася тут тому, що треба було якось резервувати теплозабезпечення лікарні. Це харків’яни знають, великий комплекс, який працює. Тому було прийнято рішення одну з перших котелень встановити тут. Вона працює як резервна котельня. І коли в нас теплопостачання забезпечується загальними сітями, то ми використовуємо їх, якщо є проблеми, то ми використовуємо цю котельню.

Теплоенергетики вже восени стратегічно готувалися до найважчого сезону, а коли основні джерела, такі як ТЕЦ-3, опинилися під нищівними ударами, приступили до термінової децентралізації теплопостачання скрізь, де це тільки можливо. І в першу чергу – там де людям найважче, у лікарнях. Ще дві блочно-модульні котельні від Червоного Хреста чекають на монтаж після закінчення опалювального сезону. Вони стануть центрами своєрідних Острівців життя, які даватимуть тепло за будь-яких умов.

Сергій Волик перший заступник генерального директора КП “ХТМ”
Так, це перша велика котельня, в нас є 8-мегаватні котельні, це 6-мегаватна. Буде в нас ще котельня 8 мегават. Тобто вже в нас практика є. Ми співпрацювали з цим виробником, це український виробник. Тобто ми вже розуміємо як ставити які є проблеми і труднощі, але все нормально все працює.


Тим часом Делфін та її колеги завершують екскурсію на найбільшій в Європі котельні Салтівського житлового масиву. Тут працює техніка, яку також подарував харків’янам Червоний Хрест. За кермом – попри все, усміхнені українці, які вірять в перемогу і в те що все буде добре.

Делфін Дуспіс, керівник відділу забезпечення Міжнародного Комітету Червоного Хреста
в будь-якому разі міжнародний комітет Червоного Хреста продовжить підтримку як регіона так і міста оскільки ситуація, з якою стикається цивільне населення і регіон є досить важкою і комплексною, тому зменшувати обсяг допомоги не є в планах, але знову ж таки хотілося наголосити на тому що я дуже здивована щодо того як харків’яни справляються з настільки непростою ситуацією.

Весь колектив Харківських теплових мереж дякує представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Харківському міському голові Ігорю Терехову за всебічну та вчасну підтримку нашої нелегкої справи – зігрівати Харків.

ОСТАННІ НОВИНИ