Допомога особливим дітям

26.10.2012 22:43   -
Автор:

У цих дітей в  медкнижці стоїть вирок: нездібні до навчання. Та вихователі харківського центру "Промінь" мають докази, що кожну дитину можна обучити. Тут і малюки, і молодь, і навіть вже дорослі, які мають ментальні проблеми розвитку, роблять успіхи.

Наталія Чаплигіна директор КП "Міський центр реабілітації дітей-інвалідів "Промінь"

-Основная наша задача – подготовить детей в социуме, жить отдельно от родителей. Т.е. мы учим наших детей социальным навыкам. Учим их читать-писать. Самое главное, чтоб они себя обслуживали, чтобы они ездили в транспорте, чтобы они ходили на почту, платили комуналку.

Розвиваються вихованці центру "Промінь" і творчо. Юнаки та дівчата створюють картини із гречки та пшона, а ще вироби з підручних засобів. Ставлять театральні та музичні номери. На свято завітав нардеп Валерій Писаренко.

Валерій Писаренко народний депутат України

-Мы на давно работаем со многими учреждениями Единой социальной сети. И мы приехалаи посмотреть только 1 из объектов, который требует нашей помощи и поддержки. Это те дети, которых  даже не принимают специализированные учебные заведения. Но здесь они получили вторую жизнь. И наша задача – добавить красок в эту жизнь. Я думаю, что мы будем максимально помогать и развитию этих детей, и развитию такого рода дошкольных заведений.

Опікується нардеп Валерій Писаренко і тими дітьми, не можуть ходити. У маленького Максима лікарі поставили рідкісний діагноз – хвороба Пертеса. До восьми років, каже мама Максима, її син розвивався, як і інші діти. Активно займався спортом. Та вже рік хлопчик прикутий до ліжка.

Наталія Рогова мати Максима

-Это болезнь ондропатия. Редкая болезнь, но мы попали в эту группу. Разрушается головка тазобедренного сустава, но есть возможность её востановления. И вот мы все силы прикладываем для этого.

Аби швидше побороти хворобу, лікарі порадили батькам пройти дельфінотерапію. Та це не з дешевих задоволень, кажуть батьки Максима. Тож вони звернулися до народного депутата. Валерій Писаренко відгукнувся на прохання. І сьогодні Максим пройшов перший сеанс дельфінотерапії.

Максим

-Я узнал то, что они очень добрые и хорошие. И я это в принципе и знал. И я узнал то, что с ними можно отлично поплавать.

Хлопчик каже, що із дельфінами він почувається себе у воді комфортно і легко. І вже не дочекається, коли знову приїде на наступний сеанс до своїх нових друзів.

Олена Завгородня Євгеній Дроботов Харьковские Известия