Дополнительные справки для оформления субсидии нужны если её оформлять не на всех зарегистрированных

28.09.2018 14:17   -
Автор:
Уряд закликає оформлювати субсидії, мовляв на їх виплату грошей у держскарбниці вистачить на всіх. Більш того вкотре запевняють, що субсидія є безповоротною адресною державною допомогою тим, хто не може самотужки платити за житлово-комунальні послуги. А щоб отримати її необхідно лише звернутися до органів соцзахисту і подати заяву та декларацію про доходи, інших додаткових документів не потрібно. Виключенням є лише той випадок, якщо субсидію 
оформлюють не на всіх зареєстрованих, а лише на фактично проживаючих у помешканні осіб. Рішення з цього питання приймає спецкомісія. 
 
Андрій Рева міністр соціальної політики України 
 
Ви заповнюєте декларацію і заяву встановленого зразка – це два основних документи, на підставі яких призначається субсидія. Інші документи, які можуть з вас вимагати лише в тому випадку, коли ваша справа йде на комісію. 
 
На тих мешканців, які зареєстровані в помешканні, але насправді не проживають, необхідно буде пред"явити документи про місце їх роботи чи навчання в іншому місті, про перебування на лікуванні та про постійне місце проживання з ЖЕКу, сільської чи селищної ради. Тож отримання житлових субсидій не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла і необхідності виписувати тих, хто в ньому не мешкає. Бо субсидію розраховуватимуть лише на тих, хто фактично є – і це чітко прописано у відповідній постанові Кабміну N 329. 
 
У разі коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), за рішенням комісії соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих зареєстрованих за даною адресою членів домогосподарства. За рішенням комісії доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично за даною адресою не проживають, в сукупний дохід домогосподарства не враховуються. 
 
Щоправда є і такі положення, коли субсидія не призначається, зокрема, якщо загальна площа житла перевищує 120 квадратних метрів для квартири і 200 для будинку, якщо будь-хто із членів сім'ї має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п'яти років, і якщо є прострочена понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг. У будь-якому випадку, в разі прийняття рішення про відмову в призначенні субсидії, зазначають урядовці, заявнику мають повідомити про це письмово із зазначенням причин.