Доллар снова подорожал. Чего украинцам ожидать дальше?

21.10.2019 12:56   -
Автор:
25.03 грн за долар, 27,90 грн за євро. Саме такий курс валют встановили у Нацбанку. У порівнянні з минулим тижнем, за вихідні, зелений зріс на тридцять копійок. Натомість у обмінниках Харкова за таким курсом валюти не знайти, вона дорожча. В середньому просять 25,10 грн за один долар. Такі коливання, зазначає економіст Роман Коваленко, ринкові, об'єктивних підстав для зростання немає.
 
Роман Коваленко економіст
 
Может быть немножко государство оказывает определенное давление на курс гривны, небольшой в том плане, что идет сейчас активная закачка газа в подземные газохранилища для прохождения отопительного периода. И там закачано рекордное количество за последние пять лет и, возможно, для оплаты данных объемов газа государство оказало определенное давление на доллар.
 
Крім того, пояснює економіст, ситуація залишатиметься стабільною, адже наразі активно експортують сільськогосподарську продукцію та метал, а ще  не потрібно забувати про облігації. До всього, минулоріч заробітчани перерахували вісім мільярдів доларів і ці кошти теж вплинули на зміцнення нацвалюти протягом останнього часу. Подальша доля залежить від того – чи отримає країна черговий кредит від Міжнародного валютного фонду?
 
Роман Коваленко економіст
 
У нас уже нет выхода, мы уже в одной цепке с МВФ, то есть без кредита, без программы МВФ – там уже прогнозировать очень тяжело, но там однозначно курс доллара будет за 30, а то и за 40, то есть без программы МВФ. С данной программой ситуация будет, скажем так, все будет не очень хорошо, но стабильно.
 
Експерти МВФ були в Україні з візитом у вересні, проте ніяких домовленостей не було досягнуто. Тепер вони мають приїхати за два тижні, повідомив сьогодні Прем'єр. У Нацбанку говорили про те, що нова програма кредитування від МВФ включає в себе більш глибокі і структурні реформи в ключових секторах України. Мова про продовження боротьби з корупцією, збалансованість держбюджету на наступний рік, а також реформи охорони здоров'я, освіти, землі, а ще приватизація держпідприємств.