Долги за электричество и газ. Кто и сколько должен?

21.11.2014 20:07   -
Автор:

Дев'яносто три відсотки. Такий поточній рівень розрахунків населення та підприємств перед "Харківобленерго". Зараз загальний борг перед енергетиками – сімсот три мільйони гривень.

Володимир Губа перший заступник начальника управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації

Наибольшим должником остаётся городское КП "Харьковводоканал", долг которого за электроэнергию в текущем году вырос на 237 млн и составил на начало ноября почти 400 млн.

На "Харківводоканалі" від боргів не відхрещуються. Запевняють, були б грощі – давно б розрахувалися. Говорять, проблема у тому, що чималу суму винне підприємству населення. І окрім накопиченого боргу за минулі періоди, з'явилися вже і поточний. Бо підвищення тарифів в серпні відбулося, а люди й досі платять за старими.

Іван Корінько генеральний директор КП "Харківводоканал"

Многие ещё, при всей нашей информированности, не знают о новых тарифах. Но мы информируем, квитанции носим. Но они ещё не привыкли к этому, ожидают. Но мы сейчас заняли очень активную позицию, более активно напоминать, активно просить.

Ходять у боржниках перед "Водоканалом" і підприємства Харкова та області. З ними, каже Іван Корінько, проводиться окрема робота.

Іван Корінько генеральний директор КП "Харківводоканал"

Мы надеемся на то, что дадут возможность с нами рассчитываться с тем, чтобы мы могли в течении следующего года рассчитаться полностью с Облэнерго. Потому что мы понимаем ситуацию, что необходимо рассчитываться.

Окремий контроль зараз із розрахунками за газопостачання, кажуть учасники селекторної наради облдержадміністрації. Керівники профільних департаментів зазначають, зараз населення та підприємства Харківщини розрахувалися з НАК Нафтогазом на сімдесят п’ять відсотків.

Володимир Губа перший заступник начальника управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації

Долги за прошлые годы перед поставляющими предприятиями в целом сокращены на 40 млн грн, или на 17%. И составляет 193,5 млн. В том числе 178, 3 млн составляют долги населения.

Щоб же підприємства платили так покірно, з листопада діють нові правила розрахунку за газ.

Роман Грива директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації

С 1 ноября всем предприятиям области были введены распределительные счета. И с этих счетов от 65 до 80% средств поступающих уходит в счёт погашения долгов перед НАК Нефтегаз Украины за тот газ, которые получили предприятия.

А гроші, що лишилися на рахунку йдуть на потреби підприємства. У тому числі на захищені статті. Однак, запевняють керівники підприємств Харкова, це нововведення б'є по карману працівників.

Сергій Андрєєв директор КП "ХТМ"

Мы прекрасно понимаем, что нужно платить за газ. Но, наверное, не любой ценой. Потому что есть люди, зарплата, есть налоги. И они тоже являются защищённые по закону. И их тоже надо платить.

Щоб вплинути на ситуацію, впевнений Сергій Андрєєв, потрібні зміни на державному рівні. Зокрема, залишати на розподільному рахунку підприємства суму, якої б вистачало на покриття захищених статей.Тож керівники підприємств Харківщини готують звернення до державних керівників, аби там допомогли із вирішенням цієї ситуації.