Долар та євро стрімко дешевшают. Коли українці зможуть купувати валюту за курсом НБУ

28.10.2022 16:33   -

Курс долара за останні кілька тижнів суттєво знизився. Наразі долар  на 1,7 грн дешевший, ніж був на початку жовтня. За словами експертів, така тенденція підтримуватиметься ще принаймні до кінця листопада.

ЯРОСЛАВ ЖАЛІЛО КАНДИДАТ ЕКОНОМІЧНИХ НАУК
Долар США торгується на аукціоні за 40,61/40,44 грн/$ у продажу та купівлі відповідно. Тим часом євро коштує лише 38,92/38,67 грн/€. Головною причиною такого падіння курсів основних валют та зміцнення гривні є збільшення кількості доларів та євро на готівковому ринку.

Здешевлення експерти пояснюють так, мовляв українські біженці та заробітчани почали повертатися з-за кордону, везучи із собою валюту на продаж. Так готівкові долари та євро потрапляють на ринок. А оскільки витрати населення восени відчутно збільшились, та й опалювальний сезон уже «на носі», купувати валюту ніхто не поспішає. Відповідно, пропозиція починає перевищувати попит та курс іноземних грошей автоматично падає.

ЯРОСЛАВ ЖАЛІЛО КАНДИДАТ ЕКОНОМІЧНИХ НАУК
Ця тенденція буде актуальна ще принаймні місяць. У листопаді-грудні, коли українці почнуть отримувати перші платіжки за опалення, у хід можуть піти доларові заощадження. Тобто валютна готівка продовжить наповнювати ринок, а курс долара та євро може впасти ще на кілька гривень.

Як зазначив експерт, він впевнений, що  девальвації гривні напевно не буде. Курс валют на готівковому ринку до кінця року може навіть зрівнятися з курсом НБУ.

А от що до курсу Нацбанку, то за словами аналітика фінансової сфери, він залишиться на сьогоднішньому рівні.

ОЛЕГ ПЕНДЗІН ЕКОНОМІСТ
Найближчого місяця переглядати точно не будуть. Хіба що вже у грудні, ближче до початку нового фінансового року, коли стане зрозумілішою ситуація з держбюджетом, його доходами та видатками.

При цьому вітчизняні політики та економісти визнають,  що  ситуація в країні неоднозначна.  Тож  може як сприяти стабільності нацвалюти, так і призвести до її божевільної девальвації.