Додаткова ППО, енергозабезпечення і відбудова. Результати робочої поїздки Президента на Харківщину

15.09.2022 15:59   -

Посилення протиповітряної оборони, резервні системи енергозабезпечення та відбудова зруйнованої інфраструктури. Усі ці питання обговорили під час робочої поїздки президента Володимира Зеленського до Харківської області. Очільник держави наголосив, що наразі вкрай важливо якісно підготувати регіон до холодів. Тож доручив компетентним органам розробити плани щодо проходження опалювального сезону в умовах війни.

Напередодні президент України Володимир Зеленський відвідав Харківщину з робочим візитом. Як повідомили в обласній військовій адміністрації, раніше 32% регіону було окуповано російськими загарбниками. Але після контрнаступу – українським військовим вдалося звільнити більшість населених пунктів. Серед них – і місто Ізюм. Ворог захопив його 1 квітня і за цей час, за різними оцінками, окупанти зруйнували в населеному пункті понад 80% інфраструктури, залишили мешканців без води, тепла, газу та мобільного зв’язку. Місто вдалося деокупувати 10 вересня і вже за кілька днів у Ізюмі провели урочисту церемонію підняття Державного прапору.

Володимир Зеленський зазначив, що найближчим часом в Ізюмі розпочнуть працювати слідчі, аби зафіксувати російські військові злочини. Також планують стати і до відновлення об’єктів, що зруйнували окупанти. Повернутися до нормального життя людям вдалося виключно завдяки мужності та професіоналізму українських військових, акцентував президент і вручив захисникам держнагороди. Тих, хто загинув під час звільнення Харківщини, на заході вшанували хвилиною мовчання.

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
І дякуємо їм, їх близьким, рідним за те, що надали таких міцних людей. Вам, найміцнішим, я бажаю тільки здоров’я. Останні місяці дуже складно вам і тому я вас дуже прошу – бережіть себе. Бо ви – найцінніше, що в нас є.

Попри регулярні обстріли та руйнування інфраструктури, намагається триматися й Харків. Крім того, що в місті щодня оперативно усувають наслідки «обстрілів», працівники ще й встигають відновлювати майже вщент зруйновані об’єкти. Один із житлових будинків, що планують відремонтувати до початку опалювального сезону, відвідав і президент. Наразі у п’ятиповерхівці відновлюють покрівлю та перекриття, встановлюють вікна та готують будинок до зими. Зеленський зазначив, що зменшити руйнування в місті змогли б завдяки протиповітряній обороні. А на питання щодо її посилення відповів так:

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ
Посилити – це тільки її придбати. Придбати – це питання не грошей, хоча це – великі гроші. Там від півмільярда доларів на систему ППО, у залежності від дальності, й вище – до двох. Але, тим не менш, усі ці гроші знайти ми можемо. США, Ізраїль, (вірезать) німці, французи, італійці – це середня дальність, вони пускають дуже непогано. Перші прийти мали малої дальності. Це – те, про що ми домовилися з американцями на саміті. І також домовились із Шольцем – це IRIS-T. Це мала дальність, але вони б нам зараз дуже сильно допомогли.

Пошкоджені об’єкти відновлюють на території всього регіону, крім тимчасово окупованих територій. Звільнити від окупантів, за даними ХОВА, залишилося лише 6% Харківщини. А от міністр енергетики Герман Галущенко підкреслив: темпи робіт залежать здебільшого від розмінування територій. Тож, аби пришвидшити цей процес, президент закликав збільшити кількість енергетиків та співробітників ДСНС у регіоні. Водночас Зеленський наголосив на необхідності якісної підготовки до зими. Йдеться про функціонування теплоелектроцентралей та теплових електростанцій під час опалювального періоду в умовах війни. Зокрема президент доручив розробити план щодо забезпечення резервних систем енергозабезпечення. А наприкінці заходу очільник держави нагородив мера Харкова Ігоря Терехова орденом «За мужність» третього ступеню – за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України.