До цього була лише одна в Україні. Харківська поліція отримала 4 надсучасні ДНК-лабораторії (відео)

20.12.2022 15:35   -

Харківщина отримала надсучасне обладнання, за допомогою якого тепер вдасться проводити експрес-тести ДНК людини. Чотири мобільні лабораторії, вартістю майже два мільйони доларів, передав американський громадський діяч та бізнесмен Говард Баффет.

ВОЛОДИМИР ТИМОШКО НАЧАЛЬНИК ГУНП У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Скажу вам так: на сьогоднішню хвилину до того, як прибули ці комплекси в Харківську область, в Україні, у всіх правоохоронних органів разом взятих, був лише один такий комплекс.

Такі апарати, кажуть правоохоронці, були вкрай необхідні, аби оперативно ідентифіковувати ексгумовані тіла на деокупованих територіях. Раніше особи загиблих встановлювали в середньому, більше, ніж за місяць, акцентують фахівці. Тіла пошкоджені такою мірою, що експерти не можуть визначити навіть стать людини. Та з такою лабораторією – робота значно пришвидшиться.

СЕРГІЙ БОЛВІНОВ НАЧАЛЬНИК СЛІДЧОГО УПРАВЛІННЯ ГУНП У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Від трупу експертиза по ДНК триває 92 хвилини, від живої – 100 хвилин. Тобто, протягом доби ми зможемо провести такий аналіз і вже потім – якнайшвидше індентифікувати.

Із 7 вересня правоохоронці вилучили більше 900 тіл. Робота триває й досі.

СЕРГІЙ БОЛВІНОВ НАЧАЛЬНИК СЛІДЧОГО УПРАВЛІННЯ ГУНП У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Станом на зараз близько 200 тіл залишаються неіндефікованими. Ми щодня ексгумуємо людей, які були вбиті внаслідок мінно-вибухових травм, внаслідок обстрілів із територій Куп’янського району, Ізюмського району.

Саме в Ізюмському районі одна з таких лабораторій працюватиме постійно. Інші ж – будуть мобільними.