"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

До школи- з дружинником!

І таких шкіл, де поруч без зупину їздять машини, в місті шістдесят. Дорожні іпектори вирішили – біля них розтавити дружинників.

Дружинники працюють годину зранку, коли діти йдуть до школи. І після занять, також годину. На добровільних засадах. Це колишні дорожні інпектори. І поки їх у Харкові всього п"ятнадцять, тож всюди чергувати не встигають.

Василь Литвиненко дружинник

-Дежурим в основном в предпраздничные дни или в предвыходные, когда дети раслабляются и забывают, что надо переходить на зеленый сигнал светлофора и надо соблюдать правила дорожного движения.

Розширити склад дружинників планують. Шукають добровольців. Батьки ж кажуть: роль таких постових біля шкіл – важлива. Добре б було, аби вони чергували біля кожної школи.

Ганна Павлюченко мати школяра

-Это помощь родителям, все-таки это контроль в любом случае. Я считаю это необходимо.

Адже інколи,- кажуть батьки, навіть червоне світло для водія – не гарантія безпеки для пішохода.

Раїса Нечитайло бабуся школяра

-Нам зеленый, нас чуть не сбили. Едет девушка вот так на свет, как нас схватил мужчина и вот так назад, чуть не сбили.

Та дорожні інпектори наголошують: відповідальність за дітей повинна бути спільна. Бо й самі батьки часто – не приклад для наслідування. Ось батько переводить п"ятьох дітей: не на світлофорі, ще й зупиняється не у встановленому місці.

-Если с такого маленького возраста вы не будете им прививать требования правил дорожного движения, то как же он будет их выполнять.

Саме подібні дії і можуть призвести до трагедії. Торік в місті за участі дітей сталось сто сорок ДТП. У них загинуло двоє малюків. А сто п"тдесят дев"ять отримали травми. Цього року вже одиннадцять аварій з дітьми. Жертв немає. Однак травмованих шістнадцять.

Олег Ніконенко старший інспектор відділу ДАІ м.Харкова

-В основному це, левина доля, цих дорожньо-транспортних пригод, це коли діти знаходилися в транспортних засобах у якості пасажирів. Однак слід зазначити, що ми реєструємо дорожньо-транспортні пригоди і наїзди на пішоходів- дітей. Таких випадків чотири.

От і ходять інспектори по школах. Проводять уроки з безпеки дорожнього руху. Використовують усі методи. Аби тільки діти дотримувались правил.

Євгенія Кутнова