До конца года валюту можно будет обменивать онлайн

05.03.2020 15:02   -
Автор:
З липня 2020 року ломбарди, кредитні спілки та страхові компанії перейдуть під контроль Націоналнього банку України. Це передбачено Законом, про спліт, прийнятим Верховною радою. Документ також передбачає, що фінансові установи та мікрофінансові організації зможуть здійснювати операції з покупки та продажу валюти онлайн. 
 
Олександр Бевз директор департаменту ліцензування НБУ
 
Ми не очікуємо, що небанківським фінансовим установам треба буде отримувати додаткову ліцензію, додатковий дозвіл. Скоріш за все, здійснювати валютообмінні операції онлайн вони можуть на підставі діючої ліцензії на здійснення валютних операцій.
 
Дозвіл на здійснення обмінних операцій установам нададуть не одразу після набуття законом чинності, наголошують в Нацбанку. 
 
Олександр Бевз директор департаменту ліцензування НБУ
 
Скоріш за все, ми розраховуємо, що це може відбутися до кінця року. Чому так? Тому що Національний банк чекає набрання чинності Закону "Про спліт" для аналізу того ринку, який є, повноцінного аналізу, для набрання чинності тими повноваженнями, які необхідні для повноцінного нагляду. Але, як в рамках спліта, так в рамках валютної лібералізації, ми очікуємо, що компанії однозначно отримають таку можливість, залежно від макроекономічної ситуації в країні.
 
Для здійснення обміну необхідно мати вікриті карткові рахунки у відповідних валютах, підкреслюють в регуляторі. 
 
Олександр Бевз директор департаменту ліцензування НБУ
 
Чи це буде один банк, чи декілька банків – це, скоріш за все, буде вибір клієнта. Головне, щоб він мав ті валюти, які йому потрібні для здійснення валютообмінної операції. Технічно, я не думаю, що це буде якось відрізнятися від обміну валюти онлайн на банківських сайтах чи в застосунках банків, тому що за великим рахунком для клієнта послуга має виглядати абсолютно однаково. 
 
В регуляторі також нагадали, що надання послуг онлайн-обміну валют без відповідної ліцензії є порушенням закону. Тому при виявленні незаконних онлайн-обмінок регулятор звертатиметься до правоохоронних органів.