До Харкова прибули міжнародні зоозахисники

29.11.2012 19:23   -
Автор:

Чи заради допомоги, чи заради власного піару до Першої столиці завітали іноземні захисники чотирилапих. Свій приїзд разрекламували по повній, на допомогу покликали місцевих небайдужих до тварин. Ті, перекривши рух по вулиці Петровського, в гучномовець несуть свою правду. Мовляв, у Харкові безхатні тварини повинні бігати по вулицях. Бо саме там їм і місце, а все інше – програма зі знищення. Австрійські зоозахисники вторять, підхід, який обрав Харків в регулюванні кількості безпритульних тварин не вірна. Бо чисельність тварин зменшувати не можна.

Амір Халіль керівник міжнародної зооорганізації

-Вбивство собак не є вирішенням проблеми, це лише тимчасове рішення, тимчасове і на постійній основі воно не працює. Але можу вам сказати, що собаки можуть повернутися назад.

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-Здесь наблюдается подмена понятий ведь когда говорится, что собаки всё равно приходят на улицы, то они не приходят из космоса. Они приходят от людей, тоже обездоленных, от мини-питомников, где тоже не за что содержать собак, и где огромное колличество собак размножается, они приходят из сельских подворий, они приходят из частного сектора и пополняют колличество собак на улице.

Іноземці кажуть, на своїй програмі, яка працює в європейських країнах, вони не одну собаку з'їли. За нею тварину ловлять, стерелізуют і відразу ж повертають туди, звідки взяли. І роблять це гуманно. Та у всесвітній мережі інформація інша.

-Они отстреливали животных трубочками с седатином средь бела дня, на оживленных улицах, на глазах у детей. Хотя обещали, что ловить будут только на приманку. Трудно объяснить ребенку, что собачка живая, и ее повезут лечить. Седатин, по сути, не обезболивает, а обездвиживает животных, поэтому стерилизация делалась практически по-живому.

Олексій Григор'єв директор Харківського зоопарку

-Ни в одной европейской стране, в том числе Украине не разрешаются операции животным не привитым от бешенства. После прививки мы можем вмешиваться хирургически только через 7 дней, а здесь предлагается выловить животное, стерелизовать животное и выпустить на улицу.

Та і після будь-якого операційного втручання, тварина підлягає післяопераційному догляду. Без нього мова іде про звичайне знущання над тваринами, що містить ознаки злочину, передбаченого ст. 299 Кримінального Кодексу України.

Алім Заволока доктор ветеринарних наук, професор, віце-президент Української асоціації ветеринарних лікарів дрібних тварин

-Вот такого ужаса, вот такого непрофессионального отношения когда животное разрезают, зашивают, тут же дают альгильментики, тут же вакцинируют и выбрасывают на улицу нигде нет, это же ужас это не из сферы ветеринарии, это из сферы фильмов ужасов.

Та і взагалі у Харкові шляхом стерилізації тварин вже ходили. І ця практика ні до чого не привела, констатують фахівці. Бо кількість безпритульних чотирилапих зростала. А надодачу вони ставали агресивними.

Алім Заволока доктор ветеринарних наук, професор, віце-президент Української асоціації ветеринарних лікарів дрібних тварин

-Он не привёл к хорошим результатам, а наоборот на этом графике представлены колличество животных и колличество случаев. Это причём результаты предоставленые санэпидемстанцией Харькова. В Одессе тоже стабилизации не произошло после того как стали выпускать животных на улицу, колличество покусов возросло. И такая же ситуация в городе Киеве.

Юлія Шаповалова директор КП "Центр поводження з тваринами"

-Если у животного удаляют реподуктивный орган, который выделяет женский половой гармон у неё в организме наступает дисбаланс привалирует, уже преобладает мужской гаромн – тестостерон, который называют гармоном ярости. Поэтому сука становится агрессивней, а по программе стерелизуют сук, по программе "отлов, стерелизация, возврат".

Та і за жодним нормативним актом України не передбачено випуск або повернення відловлених тварин назад у середовище, з якого їх було виловлено. Мова іде про звичайне викидання тварин на вулицю, які навіть після стерелізації не стають безпечними для людей. У Харкові пішли своїм шляхом – створили міський притулок для тварин. Тут вони проходять повний курс перевірки ветеринарами. Після їм знаходять власників. Хворих і агресивних чотирилапих піддають процедурі ефтаназіі. Подібну практику застосовують у всьому світі.

Ігор Бескровний, Ярослав Кононенко Харьковские Известия