Для лікування ковідних хворих МОЗ залучає медиків за контрактом

02.11.2020 12:13   -
Автор:
COVID як і раніше доволі швидкими темпами розповсюджується країною. Щодоби фіксується в середньому майже 7 тисяч нових випадків інфікування смертельним вірусом. При цьому і тестувань, зазначають у МОЗ, почали проводити набагато більше, поступово виходячи на рівень 50 тисяч ПЛР-тестів на день. Однак навантаження на діючі державні лабораторії непомірні, тож до роботи залучають і комерційні структури.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Вже запрацювали наш механізм, щодо передачі в приватні лабораторії наших тестів, особливо це актуально для регіонів, які мають велике навантаження і як слідство мають черги при отриманні результатів дослідження. Я думаю, що у деякиз реніонах на цьому тижні ми її вже повністю ліквідуємо. 
 
Аби не допустити тотального дефіциту ліжок для коронавірусних хворих, працюють і над збільшення ліжок у стаціонарах і це не просто відведення місця для госпіталізації, а організація надання повноцінної і своєчасної медичної допомоги.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Були виділені відповідні кошти в регіони, це 572 мільйони гривень на забезпечення кисню. Крім того, зараз регіони подали додаткові заявки, додаткове замовлення, яка їм ще потрібна сума коштів для того, щоби довести кількість ліжок з киснем до 80% ліжкового фонду. По нашим планам регіони повинні підключити кисень на середину листопада і кількість ліжок повинна бути не менше 25-26 тисяч. Це, наголошую, максимально можливий термін, завдання що було поставлено. 
 
Крім того МОЗ задля боротьби з COVID-19 розробило механізм формування медичних бригад на контрактній основі. Мова йде про медиків, які виявлять добровільне бажання підписати угоду. Вона відповідно передбачаме відрядження до інших закладів охорони здоров’я, можливо в інші регіони, де спостерігається погіршення епідситуації. При цьому трудовий стаж не перериватиметься, зберігається основне місце роботи і зарплата. Крім того, медпрацівник, який дає згоду на підписання контракту, користується правом отримання 300-х відсоткової середньої заробітної плати при роботі з хворими на COVID-19.