Діти Салтівки – малеча, позбавлена дитинства. Як аніматори допомагають їм ненадовго забути жахи війни (відео)

11.11.2022 17:25   -

Зараз вони усміхнені та безтурботні. Розважаються, грають, бігають і стрибають – усе, як у звичному дитинстві. Але ще донедавна ця малеча переживала те, що не під силу витримати й деяким дорослим. Адже маленькі мешканці одного із найбільш обстрілюваних районів Харкова – Салтівки – на власні очі бачили всі жахіття війни. Тепер допомагають відволіктися й ненадовго забути про них ось такі свята – з аніматорами, конкурсами, танцями й піснями.

Деякі дітлахи вперше в рідній школі – через дистанційне навчання першачки ще ніколи навіть не сиділи за партами. Займаються вдома, тривалі прогулянки – небезпечні, більшість друзів – поїхали. Тож, кажуть батьки, такі заходи наразі необхідні, бо у школярів просто не залишилося розваг.

ГАННА ТОПОЧКАНОВА МАТИ
Дуже потрібно. Їм дійсно не вистачає цього. Хочеться і побачити друзів, і поспілкуватися, і отримати потрібні емоції. Таких свят потрібно проводити набагато більше. Це заряджає, мотивує. Дуже добре все.

ВІКТОРІЯ ТОПОЧКАНОВА ШКОЛЯРКА
– Які враження? Дуже гарні. Мені дуже сподобалося. Хочу ще таких – побільше!

ГЛАФІРА ТА МІЛАНІЯ СЄРІКОВИ ШКОЛЯРКИ
– Нам сподобалися голуби. Вони були яскраві та розфарбовані.
– А тобі?
– Також голуби.
– Мені б хотілося ще такого свята.

ІРІНА СЄРІКОВА МАТИ
Я – багатодітна мати. У нас у родині 5 дітей. Дуже вдячна і директору школи. І велика подяка Терехову Ігорю Олександровичу за такі заходи. За те, що він приділяє багато уваги багатодітним родинам.

А от аніматори зазначають: разом із маленькими харків’янами – від початку повномасштабного вторгнення рф. У перші місяці працювали із ними в метро та бомбосховищах. І весь цей час з організацією таких свят підтримує місто. Зокрема, із технікою та обладнанням допомагає парк Горького.

АРТЕМ ВОЛОНТЕР БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «ДИТИНСТВО UKRAINE»
Для того, щоб якось скрасити їх проводження часу на канікулах, зараз – уже і у школі. І от зараз цим і займаємося.

Аніматори додають: війна все ж внесла свої корективи й малеча прифронтового міста – змінилася. Тож у різних районах Харкова тепер проводитимуть різні тематичні свята – аби ненадовго повернути їх у звичне дитинство.

ОЛЕКСІЙ ВОЛОНТЕР БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «ДИТИНСТВО UKRAINE»
І от ми з хлопцями вирішили дарувати радість і дорослим, і дітям. І це – працює. Діти радіють, вони знову посміхаються. Ми зробимо все для того, щоб у них було все добре.

МИХАЙЛО ВОЛОНТЕР БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «ДИТИНСТВО UKRAINE»
Ми думаємо: «Блін, що ж робити?». Костюм – ну, він страшний. І ми думаємо, може дитяча психіка може постраждати від цього, але! Ми спробували, і діти: «Тиква! Привіт!» І нормально, класно, це – Хелловін. І всі діти надівають різні костюми. І їм – кайфово, всім – кайфово. Дуже круто свято. І сьогодні і кожен день.