Діти, які пережили окупаціію, проходять психологічну реабілітаціію в 16-й лікарні (відео)

12.04.2023 19:38   -

Катерині – 12. Вона вже пережила окупацію. З Нової Каховки, що на Херсонщині, її та ще тисячі діток окупанти перевезли до Криму. В так звані табори для українських дітей на “виховання. Катерина була там 3 місяці.

КАТЕРИНА 12 РОКІВ (НОВА КАХОВКА, ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ)
– Нас постійно заставляли вчити проросійські пісні як “Вставай Донбас і вперед росія”. Кожного дня треба було вставати і йти слухати гімн росії під фотографію путіна. І якщо хтось із нас говорив щось позитивне про Україні і не підтримував росію, то тебе могли за це побити.
– Що ти відчуваєш, коли чуєш слово росія?
– Ненависть дуже сильну.
– А війна ?
– Теж саме.

Діти, які пережили окупацію, чи обстріли, кажуть спеціалісти, мають сильну психологічну травму. У когось вона вже проявляється, в когось ще в сплячому стані. Тому, щоб допомогти малечі її подолати, в 16-й дитячій лікарні проводять спеціальну музичну терапію. До цієї доброї справи долучаються і закордонні фахівці.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

КЛЕА ФРЕНД КОМУНІКАТИВНИЙ МУЗИКАНТ ( ШОТЛАНДІЯ )
Ми звісно не знаємо всього страху війни, але у мене є досвід роботи з дітьми в Боснії і в Лівані, постраждалих від війни. І я думаю, що музика це така спільна мова за допомогою якої можна підняти людей з глибокої емоційної ями і відволікти від всіх насущних проблем.

Серед діток, які охоче долучилися до музичної терапії, діти із серйозними життєвими історіями. З певними серйозними захворюваннями. Навіть ті, які стали непотрібними власним біологічним батькам. Але всупереч всьому діти хочуть пізнавати світ, ставати її частинкою і мріють. Наприклад, маленький Мишко, мріє про чарівну паличку, щоб здійснити щонайменше три бажання.

МИШКО 7 РОКІВ
Щоб всі люди стали просто непереможними. Щоб всі були дуже красиві. Щоб у всіх був дуже ніжний голос.

Тут в лікарні медики, освітяни та психологи роблять все можливе, щоб діти відчували себе повноцінними. І найголовніше, забули про біль який їм довелось, або доводиться відчувати. Особливо ті, які приїхали з-під обстрілів.

ІРИНА ПОНОМАРЕНКО ЗАВІДУВАЧ ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ “ШКОЛА СУПЕРГЕРОЇВ”
Вони дуже бояться гучних звуків. Дуже. Щоб ніхто не розмовляв голосно. Коли вони приїжджають ми дуже стараємося їх обігрівати любов’ю, ласкою, щоб вони відчули, що вони тут в безпеці.

Психологічна допомога дітям у 16 міській дитячій клінічній лікарні – це великий комплекс різних методик, що допомагають діткам, які мають психологічні травми через війну, пережили окупацію, залишилися без батьків, чи боряться з онкологією.

ВЛАДИСЛАВА АНДРУЩЕНКО ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ КНП “МІСЬКА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №16”
Ми вже дуже давно працюємо методами арт-терапії. У нашій лікарні є лікарняна клоунада. Саме в цьому році у нас з’явилася хібукі терапія. Вона відома з 2006 року в світі. Саме цю собачку хібукі запропонували ізраїльські фахівці. Вони мають досвід роботи з дітьми, які тр авмовані через військову агресію. І саме вони розробили цей метод – хібукі-терапія. Хібукі перекладається з івриту, як “обійми” . Це така терапевтична собака-обіймака. Вона потрібна дитинці, щоб вона свої почуття не тримала всередині. Щоб вона могла бути не тим, хто потребує допомоги, а саме тим, хто допомагає комусь. І таким чином вони здобувають додатковий ресурс для себе, вони вже захисники.

Більш того, наприклад, завдяки такому котику маленькі пацієнти можуть підготуватися – психологічно до спинномозкової пункції. І все це, кажуть психологи, дає потрібний ефект.

ОСТАННІ НОВИНИ