Діти з особливими потребами та родини, які їх виховують, повинні бути забезпеченими послугами раннього втручання

29.11.2012 19:15   -
Автор:

Назар для родини Салтовських – довгоочікувана дитина. Тому, навіть дізнавшись про вади його здоров'я, батьки ні на хвилину не допускали думки, щоб від нього відмовитися. Яна каже, було важко, адже дитина потребувала спеціальної допомоги. Тож вони вже вчетверте приїзджають з Балаклії до Харкова у медико-соціальний центр на 4-х тижневий цілодобовий курс лікування.  

Яна Салтовська мати хворої дитини

-Очень тяжело во-первых морально. То, что настраивают на лучшее, это очень большая поддержка и медикаменты дают. и кушать дают и обращение очень хорошее, очень хорошие специалисты.

Для родин з дітьми, які мають вроджені вади розвитку, у Харкові, в 4-х обласних будинках дитини, створено 13-ть ось таких спеціальних груп медичного лікування та соціальної підтримки і не тільки малечі, а всієї сім'ї.
 
Тетяна Єфіменко заступник начальника Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації

-Эту семью учат жить с ребёнком, у которого есть проблемы и учат, что эти проблемы надо решать и решать постепенно.

Також у Харкові, вперше в Україні, була створена і ціла мерЕжа центрів раннього втручання. Їх назвали "Хочу бути з мамою". Зараз вони функціонують у 3-х дитячих поліклініках № 14,16 і 23. І ще один, вже як 5 років, працює на базі міського перенатального центру. Перед фахівцями мета, щоб сім'я, в якій має народитися дитина з патологіями, або яка вже виховує таку малечу, не розпалася.

Маргарита Голубова заступник директора Департаменту охорони здоров'я Харківської міської ради

-Мы помогаем ещё не родившемуся ребёнку остаться в этой семье. Работают психологи с папой, с мамой. И втечение 5 лет, мы отслеживаем эту тенденцию, отказов от детей, которые рождаются заведомо больными, гараздо-гараздо меньше.

Світлана Коровай головний лікар міського перинатального центру

-Только один пример приведу. Раньше все дети, которые родились с болезнью Дауна практически оставались в роддоме. Это были отказные дети. Когда организовался этот центр. Из 14 детей, рождённых только в прошлом году, только 4 остались в родильном доме, 10 ушли в семьи.

Фахівці переконані, таку допомогу батькам та їхнім дітям з особливими потребами, необхідно надавати з самого раннього віку. Це питання і стало основною темою Всеукраїнського форуму з питань надання соціальної підтримки та медичної допомоги дітям-інвалідам, який проходить у Харкові.

Руді Люхманн заступник голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні

-Раннє втручання необхідне. Такі послуги фахівців можуть не тільки мінімізувати, а й в деяких випадках запобігти розвиток інвалідності у дитини або відставання у розвитку. Дуже приємно визнати, що на Харківщині створено таку цілу систему із забезпечення рівних прав всіх дітей.

Самі батьки, які не відмовились від дітей з важкими формами захворювання, пояснюють, наодинці б з проблемами не впорались, допомога фахівців дуже значуща.

Надія Огороднік мати хворих дітей

-Здесь мы теперь каждые полгода. Сдвиги конечно есть, потому что мы не ходили, а в этот раз приехали начали ходить. Лепет есть. Но всё ещё впереди, я думаю мы будем слышать и будем разговаривать.

В свою чергу фахівці зазначають, що впевненості у завтрашньому дні батькам таких дітей і вцілому людям з особливими потребами, додає ще й те, що місто дедалі стає для них все доступнішим.

Ганна Кукуруза президент благодійного фонду

-Наш город в этом смысле тоже очень хороший пример. Мы всё это видим. Мы сейчас видим светофоры для слепых, автобусы приспособленные для колясочников, у нас есть социальное такси, которым пользуются и дети нашего центра.

В планах, запевняють чиновники, і надалі облаштовувати місця для пересування людей з вадами розвитку, а також розширювати мерЕжу медико-соціальних центрів з їх реабілітації.

Анжела Сушко, Євген карпенко, Харьковские Известия.