Диплом о высшем образовании могут отозвать в случае выявления плагиата

18.12.2019 14:58   -
Автор:
За плагіт диплом про вищу освіту можна втратити – принаймі так зазначено у новому законі, що стосується вдосконалення освітньої діяльності у вишах. Бо тепер рішення про присудження ступеня вищої освіти і присвоєння відповідної кваліфікації закладом може відмінятися у разі виявлення фактів порушення студентом доброчесності, зокрема, наявності у кваліфікаційній роботі академічного плагіату. 
 
За недотримання академічної доброчесності студенти нестимуть більше відповідальності. Виявлення плагіату, фабрикації або фальсифікації в роботах може стати підставою для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти. 
 
Закон передбачає і ще низку змін для для студентів і вступників. Так, він виключає поняття “диплом державного зразка” та, натомість, пропонує вишам видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою вишу. Також передбачає застосування технологій ЗНО для вимірювання результатів навчання, здобутих на першому бакалаврському рівні, та їх використання для прийому на подальші рівні та для атестації. Серед новацій і укладання договору зі вступниками, яких зараховуватимуть як на контракт, так і на бюджет. І предметом цих договорів буде не плата за навчання, а саме  права та обов'язки студентів та закладів вищої освіти .
 
Крім того, під час вступної кампанії заклади зможуть запроваджувати поширений в західних країнах інструмент відбору – мотиваційні листи. Вони стануть одним із механізмів, за якими найбільш вмотивовані вступники зможуть отримати додаткові бали під час конкурсного відбору. Прийом мотиваційних листів та їх оцінка буде здійснюватись перед початком сесії складання ЗНО, тобто до того, як вступники дізнаються свої бали на ЗНО. 
 
Закон загалом вносить  зміни ще в кількох важливих напрямах. Серед них – вимоги до керівників закладів вищої освіти, ліцензування, дуальна освіта та  міждисциплінарність.