Девять косолапых из Харьковского зоопарка отошли в царство Морфея

16.01.2020 13:54   -
Автор:
Нарешті зимовий сон! 6 бурих та 3 гімалайських – ведмеді з Харківського зоопарку нарешті залягли у своїх барлогах і дивляться солодкі сни. Цього року тепла зима змусила клишоногих дещо відтермінувати зимовий відпочинок. З давніх часів вважається, що ведмідь впадає у сплячку в середині грудня, навіть існує свято – День ведмедя, яке відзначається 13 грудня. Але погодні реалії цьогоріч внесли свої корективи. 
 
Жанан Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
І у грудні наші ведмеді ще зберігали активність і продовжували готуватися до зимівлі. Щодо процесу підготовки, то він тривалий і починається восени. В осінній період головна мета клишоногих – жирування, адже від ситності та кількості з'їденого залежить, як довго і міцно спатимуть тварини. Серйозно підходять до цього правила не всі. Відмінники – бурі ведмеді Матвій, Соня і Глаша, які відповідально готуються до зими, поїдаючи в тому числі м'ясо. А ось молодий ведмідь Вася більше любить хлібобулочні вироби. Як результат, жирових запасів до весни йому не вистачає, він погано спить, прокидається і з сердитим гарчанням вимагає їжу. У народі таких ведмедів називають "шатунами".
 
І ще один важливий етап, додає Жанна Сивуха, це підготовка барлога. Для утеплення своїх зимових резиденцій клишоногі використовують солому, вона довше служить порівняно із сіном. На один барліг йде до 8 тюків соломи. Її ведмеді укладають у вигляді гнізда. Пози для сну різні залежно від температури. Жарко – на спині, холодно – згортаються клубком, морду під себе. 
 
Жанна Сивуха прес-секретар Харківського зоопарку
 
Кому немає рівних в облаштуванні барлога, так це бурому ведмедю Матвію. Ще влітку, коли в раціон входили зелені гілки, листочки він з'їдав, а гілки збирав, використовуючи згодом для утеплення зимової резиденції. Є серед наших підопічних і ледарі – бурі ведмеді Маша і Ваня не будують собі барліг, у цьому їм допомагають співробітники зоопарку. Місце для зимівлі у кожного ведмедя своє. Але і тут є винятки. Пара гімалайських ведмедів Бай і Буба сплять разом в одному барлозі. Спочатку у Бая був свій барліг і запаси їжі, у Буби – свої, але вони почали змагатися, тягаючи їжу і сіно один у одного. Їх сперечання закінчилася спільною дружною зимівлею в одному барлозі. 
 
Зараз, коли ведмеді заснули, співробітники зоопарку стежать, аби у всіх клишоногих була ємкість з водою, бо тварини іноді прокидаються і п'ють воду. І дотримуються режиму тиші, адже сон у ведмедиків дуже чуткий.