Державна програма з компенсацію вартості препаратів від гіпертонії – в дії

13.12.2012 22:59   -
Автор:

Неллі Михайлівна без медикаментів нікди, каже, хвороби замучили. Пів року тому навіть погіршився слух. І все, запевняє, через високий тиск. Поряд тепер купа ліків та танометр.

Неллі Резінкіна інвалід Великої Вітчизняної війни

-Для меня это было ужасно первые 140 на 90, шатало, бросало. А теперь. Было у меня 210 на 100. У меня стала уже стенокардия, это уже последстаия, но держусь, но дорогие стали лекарства.

Ось і зараз показує – залишилась остання пігулка дуже необхідних ліків, що не з дешевих. Тож пенсіонерка поспішає на зустріч міських владників з ветеранами Комінтернівського району, з одним питанням – про програму для гіпертоніків.
 
Неллі Резінкіна інвалід Великої Вітчизняної війни

-Заработала ли эта программа, гипертоникам аптеки определённые должны быть, чтобы можно было пойти.

Це питання на зустрічі турбувало багатьох пенсіонерів. Тож у Департаменті охорони здоров'я зазначили, державна програма діє і вже визначена мережа аптек, близько 30-ти по всьому місту, де можна придбати шість найбільш затребуваних медпрепаратів від гіпертонії зі знижкою. З держбюджету на компенсацію за пільгові ліки Харкову виділили близько півтора мільйони гривень.

Ірина Лущан начальник організаційного відділу Департаменту охорони здоров'я

-Каждое лечебное учреждение заключило договор с аптекой, где по рецепту врача может получить человек препарат и получить при этом определённую компенсацию. На сегодня на препараты гипертонические установлены референтные цены, т.е. цены средние.

Втім питань ще багато – від простих, де можна взяти на прокат милиці до устаткування лікарень.

– В 21-ой поликлинике у нас отсутствует УЗИ внутренних органов.

-Аптеки у нас сейчас правильно высказали и раздевают и убивают.

І найболючіше – забезпечення медикаментами лікувальних закладів. Заступник мера пояснює, сфера охорони здоров'я фінансується лише на половину від потреби. І сьогодні на відміну часів Радянського Союзу, утримання медзакладів повністю покладено на місцевий бюджет.

Світлана Горбунова-Рубан заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Мы закрываем все платежи по коммунальным услугам, фонд заработной платы. И у нас отстаётся совсем немного на питание, там получается 2.50 в день и на медпрепараты. Нам непросто, поэтому если вы с нами, мы это чувствуем, низкий вам поклон и огромное спасибо.

В свою чергу слова вдячності звучали на зустрічі і від самих ветеранів.

Віталій Пальоха пенсіонер

-Скорую помощь візвал. Приехала 306 бригада. Я не встречал таких людей никогда, не только оказали помощь, мне даже подняли настроение. акие люди это редкость, их надо поощрять и радоваться таким людям.

Натомість працювати треба і надалі, підсумувала Світлана Горбунова-Рубан. Говорить, як і раніше в місті діятимуть ряд програм для хворих на цукровий діабет і катаракту, а також з зубопротезування та видачі слухових апаратів. А на 2013 рік у бюджеті міста закладуть один мільйон гривень на програму підтримки ветеранських організацій.

Анжела Сушко, Ярослав Кононенко, Харьковские Известия.