Державна компенсація за програмою “Молодіжне кредитування”

02.03.2013 20:52   -
Автор:

Наталія Христенко учасниця програми "Молодіжне кредитування"

-Мы располагаемся в 2-х комнатах. Живём практически все в одной. Кто-то играется, кто-то делает уроки. И постоянно в принципе находимся в 1 комнате.

Тіснитися у невеличкій квартирі – подружжю Христенкам непросто. Родина – велика: – виховують четверо дітей. Кілька років сім'я стояли на черзі на покращення житлових умов. Але система надання безплатних квартир залишилася у Радянському Союзі. В незалежній Україні у черзі на житло стоять півтора мільйона родин. Тож коли Наталії з чоловіком запропонували участь у молодіжному кредитуванні – подружжя навіть не вагалося. Не зупинила родину і обов'язкова умова, що для участі у програмі Державного молодіжного кредитування, треба авансом внести шість відсотків від вартості квартири. Бо головне  це щастя дітей, впевнені батьки, і якщо є можливість, – діти повинні жити у комфортних умовах.  

Настя Христенко

-Я хочу украсить свою комнату очень красивую, которую я хотела всегда. В которой я буду одна жить. В которой я буду делать уроки сама. И будут там находится только мои вещи.

Завдяки молодіжному кредитуванню  Христенки отримає замість двох кімнат – п'ять.  Подружжя уклало кредитну угоду на дві квартири: трьох та двохкімнатну. У сумі – вийшло сто сорок квадратів. Вартість одного метра – п'ять тисяч триста гривень. Низка ціна – теж одна з переваг програми. Більш того, родини можуть обрати варіанти для придбання квартири, у новобудовах, розташованих у різних районах міста.

Михайло Фатєєв директор Департаменту економіки та комунального майна

-Семья покупают 2, и даже в некоторых случаях и 3 квартиры. Поскольку кредит предоставляется по норме: 21 квадратный метр на каждого члена семьи+20 квадратных метров на семью. Если семья имеет желание и возможность преобрести квартиру большей площади, она имеет на это право. Только ту разницу сверх 21 квадратного метра семья будет доплачивать самостоятельно по полной стоимости.

Оскільки родина Христенко має чотирьох дітей, то половину вартості квадратних метрів за них сплатила держава. Решту розподілили за умовами кредитування на двадцять п'ять років. Тепер раз на квартал сім'я платить по три тисячі гривень.

Троє і більше дітей – п'ятдесят відсотків вартості житла. Якщо квартиру бере у розстрочку сім'я із двома дітьми – то держава погашає чверть вартості нерухомості. Має подружжя одного малюка – кредит безвідсотковий. Бездітна пара – платить за кредит три відсотки річних. Решта процентів банкам виплачується з бюджету країни. Умов для участі – лише три. Але обов'язкові. Перша – стояти на черзі на покращення житлових умов. Друга – максимальний вік учасників: тридцять п'ять років. І третя: довідки про доходи.

Михайло Фатєєв директор Департаменту економіки та комунального майна

-В молодёжном кредитовании, поскольку берётся кредит, доходы семьи должны позволять гасить в полном объёме кредит. Кроме того, на каждого члена семьи должно оставаться не менее прожиточного минимума, установленого государством

Молодіжне кредитування має два джерела фінансування: з державного та місцевого бюджету. У Харкові програма працює вже три роки поспіль. Протягом цього часу власні оселі отримали близько ста харківських сімей. Щороку на підтримку молодіжного кредитування з Харківського міського бюджету виділяється – п'ять мільйонів гривень. Стільки ж кожного року йде і на розвиток ще однієї програми – Доступне житло. Її учасниками можуть стати всі громадяни України без вікових обмежень. Але на відміну від молодіжного кредитування: авансовий платіж у програмі Доступне житло, не шість відсотків, а сімдесят. Тридцять відсотків вартості житла – компенсується з бюджету. За рахунок держави – нові квартири отримали десять родин. За рахунок харківського міського бюджету – ще десять.

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-На сегодняшний день мы работаем в формате 30 на 70, 30% процентов город, 70 % собственник, т.е мы из этих 5 миллионов даем нашу долю на программму доступное жилье и программу молодежное кредитование.

Щоб стати учасником програми "Доступне житло", необхідно виконати такі ж три обов'язкові умови, що й на молодіжне кредитування. Протягом минулого року в обох житлових програмах взяли участь сімдесят харківських родин. Вони обирали свої майбутні оселі у чотирьох багатоповерхівках, побудованих спеціально під програми соціального житла.

Тож забудовники, які беруть участь у житлових програмах зацікавлені у збільшенні громадян, які мають намір покращити власні житлові умови. Минулоріч  у будівельну сферу, пов’язану з соціальним житлом, було вкладено близько п'ятдесяти мільйонів гривень. І це тільки початок, кажуть фахівці.  

Михайло Фатєєв директор Департаменту економіки та комунального майна

-Те средства, которые возвращаются от полученных кредитов – повторно направляются на финансирование программы молодёжного жилищного кредитования.Т.е. к дополнению к тем 5-ти млн, которые утвердила сессия горсовета, с каждым годом объём этих средств будет увеличиваться.

Крім програми Доступне житло та Молодіжне кредитування у державі існує і ще одна – іпотечне кредитування. Її особливість – держав компенсує покупцю житла частину відсотків, які учасник програми платить банку. З шістнадцяти відсотків – тринадцять погашає держава, три відсотки сплачує громадянин.

Ще одна відмінність іпотечного кредитування: у рамках програми її учасники мають можливість придбати квартиру не лише у новобудові, а і на вторинному ринку житла. Авансовий платіж при укладанні угоди – тридцять відсотків від вартості оселі. Решта суми – розбивається на десять років.
У державному бюджеті України на дві тисячі тринадцяти рік, на фінансову допомогу українцям у придбанні житла передбачено – один мільярд гривень.