Депутати прийняли проект договору про видобуток сланцевого газу

17.01.2013 21:39   -
Автор:

Противники розвитку газової промисловості на Слобожанщині, хоч і визнають, що не є фахівцями ні в геології, ні в екології, стверджують – видобування нетрадиційного газу ще ніколи не проводилося в Україні, тож може бути небезпечним.

Леонід Стрижко депутат Харківської обласної ради (КПУ)

-Все прогнозы экологических условий, объемов, стабильности и сроков добычи, окупаемость и опасности – имеют высокую неопределенность. Технология бурения требует в 50-100 раз больше количества скважин чем для добычи традиционного газа.

Жодної копійки з державного бюджету, всі витрати бере на себе інвестор. На початковому етапі компанія, що має намір видобувати газ, планує вкласти у розвиток Харківщини – сто сорок мільйонів доларів. Коли почнеться розвідка родовища – ще чотириста мільйонів. У разі початку видобування – загальна сума інвестицій на Харківщину становитиме від десяти до п’ятдесяти мільярдів доларів. Крім того, згідно попередніх домовленостей між урядом та закордонними інвестором, вісімдесят відсотків всього обладнання, що буде використано для розвідки, будівництва та експлуатації свердловин буде українського виробництва.  Але не зважаючи на це, деякі депутати все одно проти появи на Харківщині закордонного інвестора і пообіцяли колегам влаштувати в області масові протести.

Іван Варченко депутат Харківської обласної ради (ВО «Батьківщина»)

-Ми залишаємо за собою право звертатися до населення, інформувати їх у той спосіб у межах тієї інформації, яка доступна нам зараз, якою ми володіємо про небезпеку і організовувати масовий протест у цій частині/

Темою протестів, каже депутат, буде захист екології Харківщини, бо видобування газу може негативно вплинути на природу Слобожанщини. Фахівці ж іншої думки.  

Павло Загороднюк голова ради директорів групи «Надри»

-Це величезний прогрес людства, і казати про те, що Україна не повинна займатися сланцевим газом, нетрадиційним газом, це стати, знаєте поперек поїзда. Тому що він іде і людство все одно буде на цьому працювати.

З думкою геологів згодні і громадські організації, які провели власне дослідження на Юзівському родовищі.

Світлана Березіна заступник голови Громадської ради при міністерстві екології та природних ресурсів України

-Мы пришли к такому выводу, что те громкие заявления относительно катастрофы экологической, которые неизбежны в месте добычи нетрадиционных углеводов, в данном случае сланцевого газа – это все таки преувеличение.

Більш того, через сімдесят років, кажуть геологи, світові запаси звичайного газу буде вичерпано, і енергоносії залишаться тільки в тих країнах, що вже зараз замислюються над видобуванням блакитного палива з великих глибин. Його складно та дорого дістати з надр, але іншого шляху немає, впевнені фахівці.

Олег Проскуряков  міністр екології та природних ресурсів України

-Мы должны понимать что дорогу осилит идущий, если мы ничего не будем делать мы никогда не достигнем того к чему мы стремимся – или мы хотим двигаться вперед или мы любыми силами хотим остановить свое развитие. И наша задача при разработке проектов, при согласовании строительства, разработки карьеров, других месторождений, при строительстве заводов, просто максимально учитывать экологические риски и все усилия направлять на то, чтобы минимизировать их, чтобы мы могли оставить последующим поколениям нормальную, цветущую зеленую Украину.
    
Обговорення – ухвалювати чи не ухвалювати проект угоди про співпрацю України з інвестором, тривало близько двох годин. З боку противників емоції та гасла.

Іван Варченко депутат Харківської обласної ради (ВО «Батьківщина»)

-Ми не дамо компанії, без того, щоб люди безпечно і прозоро матимуть можливість зрозуміти що їх чекає проводити видобуток газу.

Фахівці впевнені треба працювати.   

Юрій Фесенко директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування», депутат Харківської обласної ради

-Вы говорите опасно, вдруг что-то произойдет, а на Шебелинке с 50-го года погибло 112 человек, газовиков, потому что не знали какое будет давление, не знали составы и так далее, Так что не надо было бурить Шебелинку?

Саме для того, щоб унеможливити подібне на Юзівському родовищі, каже міністр екології, уряд і проведе всі необхідні експертизи, а згодом їх результати винесе на громадські слухання. А щоб розпочати цей процес необхідно укласти угоду про співпрацю, що дасть юридичні підстави для початку досліджень.     

Геннадій Кернес Харківський міський голова

-Я вышел на эту трибуну для того, чтобы консолидировать здравые силы, которые заинтересованы в социально экономическом развитии нашего региона, нашей страны, энергобезопасности. И в тех словах которые сказал министр, чтобы была цветущая страна, багатая страна и с социальными гарантиями.  Здесь выступал представитель общественных организаций, который доложил о необходимости добычи нетрадиционного газа. А вы занимаетесь расследованиями нетрадиционных сексуальных отношений ваших коллег по партии – Авакова и Кирша. Вот это и рассматривайте. А мы, здравые люди, будем заниматься нетрадиционной добычей газа.  Я призываю депутатов прекратить этот балаган, от большинства. Я имею ввиду Партию регионов, проголосовать и показать всем, что мы работаем на перспективу  и на будущее.

Депутати обласної ради від Батьківщини демонстративно покинули сесійну залу, а конструктивна більшість народних обранців погодилася з думкою харківського мера і проголосувала за ухвалу важливого для територіальної громади Харківщини рішення.

Тепер після ухвали Харківською та Донецькою обласними радами проекту угоди, кабінет міністрів України має можливість приступити до підготовки її підписання з інвестором.  Наступним кроком стануть розвідувальні буріння та кілька десятків експертиз, мета яких визначити найбільш економічний та екологічно безпечний спосіб видобування нетрадиційного газу на Юзівському родовищі. Підготовчий етап займе не менше п’яти років.

Андрій Соловйов, Ігор Луханін, Харьковские Известия