День вшанування ліквідаторів на Чорнобильській АЕС

13.12.2012 22:55   -
Автор:

Іван Сахарчук три тижні свого життя провів у Чорнобилі. Його туди направили за декілька днів після того, як стався вибух на реакторі. Це сталося двадцять шість років тому.

Іван Сахарчук ліквідатор чорнобильської аварії

-Очень хорошо запомнилось, потому что это были майские праздники. Всё цвело. И видеть боль в автобусах людей, которые покидали тот же Чернобыль.

У Івана була непроста місія. Він проводив консервацію всього обладнання на атомній електростанції. Пліч-о-пліч із Іваном у Чорнобилі ще працювало понад тридцять п*ять тисяч харків*ян. Більше половини з них не дожили до наших днів.

Анатолій Шевченко голова організації "Союз Чорнобиль України" Жовтневого району

-Я хочу, потому что каждая победа без жертв не бывает, поминуть наших товарищей, которые погибли минутой молчания. Прошу встать. Присаживайтесь.

Пам*ятати потрібно і про подвиг живих. Близько десяти чорнобильців Жовтневого району були нагороджені дипломами, подяками та нагрудними відзнаками.

Тетяна Цибульник голова адміністрації Жовтневого району Харківської міськради

-Произошла одна из самых крупнейших аварий, в которой вы имеете непосредственное участие. И только спустя 20 лет этому дню была учреждена памятная дата – "День чествования участников ликвидации этой аварии. Сказать вам слова благодраности – это ничего не сказать. Ведь вы действительно, восхищаюсь вашим мужеством.

Привітання ліквідатори отримали і від керівників міста. Подяки від міського голови чорнобильцям вручила заступник мера Світлана Горбунова-Рубан. Вона відзначила, що свято ліквідаторів хоч і запроваджено шість років тому. Але поняття "свято" у контекcті масштабної техногенної аварії довго входило у свідомість людей.

Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення

-Это действительно великий рубеж, действительно великий день, который разделил жизнь всего человеческого мирового сообщества на жизнь "до" Чернобыля и "после" Чернобыля. И то, что Слава Богу у нас появился день, когда мы можем говорить с праздником – это тоже говорит о многом. Это говорит и об общественном признании, и это, в конце концов говорит о том понимании, которого много лет ждали чернобыльцы.

Тижні, проведені на Чорнобильській електростанції, для здоров*я не пройшли безслідно. Тому підтримка від влади для чорнобильців – життєво необхідна. У Харкові всіляко допомагають ліквідаторам. Місто забезпечує чорнобильців пільгами на послуги ЖКГ. Вдови померлих та їхні діти отримують адресні виплати. Усього по Україні статус чорнобильця мають понад сто тисяч чоловік.

Олена Завгородня Євгеній Дроботов Харьковские Известия