День студента: история праздника

15.11.2019 13:25   -
Автор:
Свято безтурботності, радості та веселощів. Мова про день студента, який щороку відзначають у різних куточках світу 17 листопада. Більшість молоді не пропускає святкування цієї дати та організують найрізноманітніше дозвілля. День, що асоціюється виключно з позитивним настроєм, має зовсім не веселе започаткування. Коріння цього свята розпочинається ще за часів другої світової війни, у 1939 році. 29 жовтня в окупованій Чехословаччині студенти і викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення своєї країни, але їхній мітинг розігнали, а один юнак навіть був застрелений.    
 
Похорони застреленого студента Яна Оплетала пройшли 15 листопада 1939 року і переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада війська рано вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів було арештовано і поміщено в концтабір. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили в катівнях в'язниці в празькому районі Рузине. Всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.
 
На честь загиблих на всесвітньому конгресі в 1941 році затвердили 17 листопада як Міжнародний день студентів. В Україні його почали відзначати ще з 1999 року, проте більшість не асоціює вже цю дату з подіями під час другої світової війни. Відзначають день студентів й 25 січня, у Тетянин день. Небагато людей замислюються, чому саме ці дати об'єднанні, і чому Тетяна вважається покровителькою студентства. Справа в тому, що 25 січня ще в 3 сторіччі Тетяну стратили через те, що вона сповідувала християнство, коли більшість була язичниками. Її віра вважається непохитною, адже навіть під загрозою смерті, дівчина не відмовлялася від власних поглядів. Тож так цей день став Тетянин. А от покровителькою студентства вона стала через історичну випадковість.  
 
12 січня 1755-го імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про заснування Московського університету», тож 12 (25 за новим стилем) січня стало офіційним університетським днем. З того часу свята Тетяна вважається покровителькою студентів, це ім'я в перекладі з грецької означає «упорядниця». У 1960—1970 роках Тетянин день перетворюється на неофіційне студентське свято.
 
Ось так два свята, що мають різну, але однаково трагічну історію, стали Днями студента.