День рождения Ильи Репина

07.08.2012 11:11   -
Автор:

 

Художники з Росії та України протягом двох тижнів малювали батьківщину Рєпіна. Створено близько трьох сотень робіт. Дві з них кожен художник залишив на згадку мешканцям Чугуєва. У виставкових залах міського музею на честь дня народження художника відкрита галерея з цих картин.

Віктор Ковтун, голова Харківської обласної організації Національної Спілки художників України:

– Це реалістичне мистецтво, це перша умова, коли твори тут виставляються, коли художників ми беремо на пленер, що вони пишуть з натури і міста всі дійсно пізнаються, які знаходяться тут. Нажаль не велика кількість портретна, поки що, але я думаю у подальшому буде і портретна частина цього зібрання буде серйозно доповнена.

Творчий пленер у Чугуєві не тільки своєрідне змагання художників, а і конкурсний відбір картин. Автори найкращих з них претендуватимуть на міжнародну премію імені Рєпіна. Вона вже кілька років поспіль вручається у трьох номінаціях: живопис і графіка, скульптура та декоративно-прикладне мистецтво.

Галина Мінаєва, Чугуївський міський голова:

– То что репинские традиции сегодня поддерживаются художниками не только города Чугуева, а и всеми художниками – это очень здорово. А еще для меня как городского головы очень важно, что те люди, которые приезжают к нам, они приезжая к себе домой, говорят о том, что есть такой город Чугуев, есть такие славные жители.

Митці, які взяли участь у пленері, розповідають, Чугуїв їм запам’ятається не тільки привітними людьми, а і тією рідкісною атмосферою давнини, яку його мешканцям вдалося зберегти у місті. Тож художники поставили пере собою завдання – перенести свої відчуття на холсти, щоб зберегти пам'ять для нащадків. Народний депутат України Дмитро Шенцев, який опікується рєпінським пленером, впевнений – історичні пам’ятки Чугуївщіни неповторні, це родзинка не тільки Слобожанщини, а і всієї України.

Дмитро Шенцев, народний депутат України:

– Задача власти, задача в том числе и депутатского корпуса всячески поддержать эту ситуацию, сохранить ее и максимально развить. Мы сегодня ведем и продолжаем вести переговоры с министерством обороны, чтобы те исторические здания, которые находятся в ведении миноборны, чтобы их передать на баланс города для того, чтобы могли их реконструировать и использовать их, если не в первоначальном статусе, то использовать их в культурной жизни города Чугуева. 

Тринадцятий художній пленер у Чугуєві добіг кінця. Його учасники отримали пам’ятні подарунки і запрошення на наступний рік. За традицією останні слова художнього фестивалю, що завершує пленер: «до нової зустрічі».

Андрій Соловйов, Євген Шинкаренко, "Харьковские Известия".