Дело о масштабных земельных махинациях передано в суд

29.07.2012 10:20   -
Автор:

Справу про масштабні земельні махінації передано до суду. Один із фігурантів – колишній губернатор Арсен Аваков. Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю встановили – зловмисники упродовж п’яти років проводили шахрайські махінації з харківською землею. Близько семисот гектарів опинились у приватній власності акціонерної компанії з якою був пов"язанаий пан Аваков.  

Руслан Ульянов ,начальник відділу УБОЗ:

-Преступная организация включала в себя восемь человек. В данной преступной организации было распределение ролей, соответственно был организатор, пособники, т.е. активные члены преступной организации и исполнители. Роль каждого была строго распределена – кто-то занимался поиском подбором людей, кто-то занимался оформлением документов, а кто-то был мозговым центром, кто руководил и давал распорядительные функции на выполнение этого всего.

Спільники розробили чітку схему шахрайства. Вони скористалися правом громадян на приватизацію землі. Знайшли триста п"ятдесят піставних осіб, які в обласній адміністрації прохали землю, начебто для сільгоспвикористання. Кожен по два гектари. Після того, як земля надавалась – нові власники переоформлювали її на одну бізнес компанію. А вже потім ці ділянки намагалися перереєструвати на закордонні фірми. Але плани махінаторів порушили справжні власники землі. Громадяни написали заяву до прокуратури. Почалось слідство.

Руслан Ульянов, начальник відділу УБОЗ:

-Мы всех их отработали, всех установили, всех доставили сюда и показания дали все граждане, которые даже в данное время числятся свидетелями.

Працівники УБОЗу затримали трьох організаторів. Зараз вони у СІЗО. Серед них голова правління акціонерного товариства "Інвестор" Андрій Переєденко та двоє його помічників. Співласником компанії є Арсен Аваков. Саме його підлеглих правоохоронці вважають причетними до махінацій з сімома стами гектарами землі на Харківщині. Цю землю шість років тому колишній губернатор Аваков відібрав у тридцяти тисяч харків’ян, через підставну фірму "Дора". Матеріали щодо затриманих уже передали до суду. Решта – п"ять членів злочинного угрупування – в бігах.  

Ігор Верьовка ,заступник начальника відділу УБОЗ:

-По нашей информации, три человека пересекли границу СНГ и Европы. Два человека находятся в пределах Украины. Эта информация сейчас очень тщательно перепроверяется, и я думаю, не буду говорить, что это в течение недели-двух, но в ближайшее время мы их задержим.

Фігурант справи – екс-губернатор Аресен Аваков. Рік тому на Сумскій, 88 де знаходиться офіс Аваковського "Інвестора" правоохоронці провели обшук. Причестність до справи тоді Аваков заперечував і переводив стрілки у політичну площину. І навіть влаштував прес-конференцію. Більше поціновувача класики ніхто не бачив. Аваков зник. Закордоном. Вже згодом з"ясувалося, що один з головних фігурантів земельної афери знаходиться в Італії. І повертатися звідти не збирається. Окрім цієї справи, є ще одна. Відкрита вона через переведення п’ятдесяти п’яти гектарів землі із власності держави до приватних рук, без узгодження з Кабінетом Міністрів, як це належить за законом. На документі, що дав можливість змінити власника землі, стоїть особистий підпис тодішнього губернатора Авакова. Єдиним розчерком пера він відібрав сільгоспугіддя, які могли годувати народ України. Наразі угіддя повернені народу України. Вартість шкоди завдана державі оцінена у п’ять з половиною мільйонів гривень. Колишнього губернатора Харківщини оголошено у міжнародний розшук. Ім’я Авакова неодноразово спливало і під час інших справ. Харків’яни добре пам’ятають, як повертали і привласнені ним ТЕЦ – 3 та кіноконцертну залу Україна, територію біля фонтанного комплексу Каскад та дитячі табори.