Дело Кернеса. Прокуроры хотят отвода судьи, адвокаты защиты говорят о давлении на свидетелей и суд

15.05.2017 18:28   -
Автор:
На слухання справи проти міського голови Геннадія Кернеса та двох його охоронців примусово доставили шістьох свідків. Один із них, Юрій Руденко, який працює у компанії вантажних перевезень, заявив, що не знає подробиць справи, по якій його викликали. Мер знайомий йому лише з екранів телевізора, охоронців сьогодні побачив вперше. До всього, навіть не пам'ятає чи знаходився двадцять п'ятого січня дві тисячі чотирнадцятого року біля Макдональдсу по вулиці Пушкінській.  
 
Юрій Руденко свідок зі сторони обвинувачення 
 
Якусь бійку ви бачили? Ні. Якісь події? Також кажу ні, я просто не пам'ятаю, насправді, все дуже просто, це було давно.
 
На номер сто два, продовжує свідок, він не повідомляв про події того дня. Проте прокурори наполягали на своєму і протягом усього допиту ставили свідку навідні питання. 
 
– Были ли вы очевидцем того, что происходило возле ресторана Макдональдс на улице Пушкинской, где было побито транспортное средство какими-то людьми?
– Я прошу снять этот вопрос, он носит откровенно наводящий характер, поскольку содержит в себе вариант ответа, и это не соответствует закону.
 
І так весь допит. Сторону захисту підтримав і адвокат заявленого свідка. 
 
– Так же я прошу обратить ваше внимание на то, что сказал свидетель в самом начале, подтверждая давление со стороны обвинения, что вопросы начались еще с телефонных звонков, приглашая свидетеля в судебное заседание.
 
Міський голова заявив – таким чином прокурори намагаються тиснути на свідка, вводять в оману суд і навмисно затягують розгляд справи. Суддя Андрій Антонов підтримав деякі зауваження Геннадія Кернеса та зняв навідні питання сторони обвинувачення. Допит першого свідка завершився, в судовому засіданні оголосили перерву. Однак до допиту інших заявлених свідків так і не приступили. Прокурори заявили про порушення принципів об'єктивності, мовляв, сторона захисту не дає можливості проводити допит та зажадали дати їм час на підготовку заяви про відвід судді. Після трирічного слухання справи. 
 
Олександр Гунченко адвокат Геннадія Кернеса 
 
То, что делала сегодня сторона защиты – это всего навсего реализация нашего законного права на оказание правовой помощи нашим подзащитным. Прокуратура расценивает, как давление, хотя они здесь откровенно кривят душой, давление исходит именно со стороны обвинения и это давление осуществляется не только на свидетеля, который был сегодня допрошен, а и на суд.
 
Більше того, переконують захисники Геннадія Кернеса, прокуратура показала свою неспроможність вести допит і хоче нового судді. Далі, у разі ухвалення їхнього клопотання, справу розпочнуть слухати з початку. 
 
Юлія Плетньова адвокат Геннадія Кернеса 
 
Сегодня в судебном заседании было откровенное давление на свидетеля. Для обвинения, по их словам, это был главный ключевой свидетель, так вот этот свидетель дал сегодня показания, что он так же ничего не видел и ничего не знает. И в виду того, что сегодня было очень жесткое давление на свидетеля и это было так же замечено и представителем данного свидетеля мы предполагаем, что прокуратура таким образом будет создавать доказательство по данному делу. Каждому свидетелю, возможно, будут поступать звонки, возможно, какие-то угрозы, возможно, все, что угодно.
 
Вислухавши позицію обох сторін, суддя оголосив перерву до 29 травня.