Дело Геннадия Кернеса. Результаты допроса эксперта, которая исследовала главный вещдок

12.06.2018 13:55   -
Автор:
У Київському райсуді Полтави, де ось вже 4-й рік слухають справу Харківського міського голови Геннадія Кернеса, змогли допитати експерта, яка проводила дослідження головного речового доказу в справі. Йдеться про серветку, на якій, зі слів сторони обвинувачення, повинні бути краплі крові потерпілого Сергія Ряполова. Та ні формат відеоконференції, ні перебої зі зв’язком, не завадили адвокатам Генндая Кернеса з'ясувати ряд ключових фактів. Єдине, що точно підтвердила судмедексперт, кров – людська.
 
Юлія Плетньова адвокат Геннадія Кернеса 
 
Салфетка и кровь могли принадлежать кому угодно, любому мужчине с третьей группой крови. Это все.  
 
Та чи вона належить Ряполову підтвердити не змогли, бо для цього потрібен був аналіз ДНК. Роблячи висновки експертизи, що краплі крові Ряполова, зазначила експерт, керувалася припущеннями.
   
Андрій Циганков адвокат Геннадія Кернеса 
 
Одна з експертиз проведена поза межами рішень слідчого. Тобто у матеріалах кримінального провадження відсутня постанова, як б давала підстави експерту проводити дослідження крові одного з потерпілого. І зазначене дослідження було зроблене було як базове для іншої експертизи. На сьогоднішній день з’ясовано питання, що всі ці дві експертизи проведені поза межами чинного законодавства, що і підтвердила експерт. У будь-якому випадку у матеріалах провадження відсутні документи, які б давали підстави вважати, що ці експертизи проведені у відповідності до КПК на підставі постанови слідчого.        
 
Після судмедексперта під присягу стали ще двоє слідчих Генеральної прокуратури, які займалися розслідуванням справи Геннадія Кернеса – Зубков і Бесчасний. Останній на більшисть запитань не має відповідей.    
 
Геннадій Кернес Харківський міський голова 
 
Свидетель, он же следователь Генеральной прокуратуры, сфальсифицировал в то числе данное уголовное дело. Был одним из фальсификаторов этого всего процесса. И понимая те вопросы, которые ему задает сторона защиты, он выкручивается в прямом смысле этого слова. И его поведение всячески доказывает это, что он все понимает, что необходимо было сделать для того, чтобы зафиксировать законность тех или иных доказательств. А на сегодняшний день он просто листает листики, смотрит и говорит: помню,  не помню. А его товарищ его поддерживает, как будто это экзамен. Да, это экзамен. Да, это открытое судебное заседание, в котором мы должны выяснить, на каком основании вы эти доказательства приобщили к материалам уголовного дела и обвинили меня по этим доказательствам.                   
 
Ці слова, вимусили прокурора Ганілова, перетворитися на адвоката. Він несподівано почав захищати свого колегу. Який, кажуть адвокати, і допустив грубі порушення під час вилучення інформації з баз даних мобільних операторів
 
Юлія Плетньова адвокат Геннадія Кернеса 
 
Нами было установлено  нарушение УПК в процессе расследования данного дела. А именно определение Печерского райсуда о проведении временного доступа к информации мобильной связи, выдано было конкретно следователю Зубкову, однако в нарушении ст. 164 УПК проведено было следователем Бесчастным.
 
Наразі недопитаними залишаються 9-ро осіб залучених до судової справи зі сторони обвинувачення. Прокуратура, незважаючи на кількамісячні їх пошуки, доправити своїх свідків до Полтави так і не змогла. Але і відмовитися від їхного допиту не бажає.
 
Андрій Циганков адвокат Геннадія Кернеса 
 
Я вважаю, що в даному випадку суд має прийняти процесуальне рішення, я пропонував, щоб сторона обвинувачення, підготувалася до того, що ми будемо вимагати визнати той факт, що зазначені свідки, не можуть бути допитані судом. Крім КПК існує рішення Конституційного суду, яке ставить мораль вище законів. У даному випадку зазначений закон використовується стороною обвинувачення, саме для катування нашого клієнта.              
 
В суді оголосили перерву до 18 червня.