Делегація з Техасу відвідала Харківщину

16.07.2013 18:58   -
Автор:

Селекція, агрономія та молекулярні технології. Саме ці напрямки співпраці найбільше цікавлять гостей з Техасу на Харківщині. І не просто цікавлять. В американців є чимало конкретних пропозицій, які, на їхню думку, можуть допомогти харківським аграріям у вирішенні проблеми стійкості сільськосподарських рослин до нестачі вологи. Мова йде про виведення нових сортів кукурудзи.

Тревіс Міллер професор, в.о. начальника департаменту грунтознавства та рослинництва Техаського університету

-Коли ми відвідали ваші поля, ми побачили, що деякі рослини пошкоджені засухою. Ми часто стикаємося з такою проблемою, як засуха, підвищення температури, і все це відбувається внаслідок кліматичних змін у світі, і тому для того, щоб підвищувати продуктивність, нам потрібно розробляти нові технології. Я порівняв ці гибриди кукурудзи, які ростуть тут, з нашими технологіями. В нас є такий генетичний матеріал, який би міг суттєво змінити цю ситуацію, і ми могли би додати нашу генетику до вашої генетики і далі працювати над подоланням цих труднощів.

Є в американських вчених і плани щодо співробітництва з харківськими колегами у виведенні таких сортів пшениці, які вирощуються по всій території США. Такі наміри збираються реалізувати найближчим часом на базі інституту рослинництва. Та обидві сторони співпрацюватимуть не тільки в області науки, а й в плані обміну знаннями, студентами та викладачами.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Сегодня становится все более востребованным такой капитал, как знания СК Я думаю, что те задумки, которые мы впервые озвучили в Техасе, когда были в университете, о том, что было бы хорошо, если бы филиал был бы открыт в Харькове Техасского университета, если сегодня эта тема способна к продвижению, то в этом плане мы еще больше постарались, чтобы дать возможность нашим молодым людям получить знания с помощью профессуры, преподавателей Техасского университета. Я вчера эту тему проговорил с министром и министр подтвердил, что в процессе объединения наших трех вузов, он готов рассмотреть возможность и передать на безоплатной основе ряд зданий и сооружений центральной части Харькова для того, чтобы там имели возможность обучать наших студентов американские преподаватели.

Олександра Суфіянова