Делегація Харківської області відвідала штат Техас

09.03.2013 22:58   -
Автор:

Юрій Сапронов заступник голови Харківської облдержадміністрації

-Мы были в городе Даллас там, где находится крупнейшое в северном Техасе месторождение Барнетт, откуда начиналась сланцевая революция Америки в 2004 году.

Технологію гідророзриву пласта, роповідає Юрій Сапронов, використовують в США  з тисяча дев'ятсот сорокового року, в Україні вона також давно відома, перший розрив стався у п'ятдесятому році минулого сторіччя.

У Техасі за весь цей час зведено тридцять три тисячі бурових і проведено більше ста тисяч гідравлічних розривів пласта. На Харківщині така технологія використовується з дві тисячі сьомого року. За минулий рік по всій Україні проведено більше ста гідророзривів.

Юрій Сапронов заступник голови Харківської облдержадміністрації

-На самом деле с 2007 года на территории Харьковской области было проведено тридцать девять гидравлических разрывов пласта. В Кегичевском районе – на территории Кегичевской сельской рады, Чапаевской сельской рады, Шляхивской сельской рады. Номера скважин и там, где проводился гидроразрыв пласта, они известны и находятся в открытом доступе и печати, можно проследить. есть ли последствия экологические или какие-то другие, если кому-то это интересно.

Віце-губернатор зазначив, у штаті Техас газові свердловини успішно сусідствують з різними об'єктами інфраструктури: стадіонами, аеропортами та житловими будинками. Тому, що місцеві мешканці цілком переконалися в безпечності цієї технології, адже всі хімічні речовини, які застосовуються під час гідророзриву пласта, безпечні і використовуються навіть в косметології, парфумерії та в кондитерській промисловості.

Юрій Сапронов заступник голови Харківської облдержадміністрації

-Химических веществ, которые находятся в количестве полпроцента от общего объема, их ровно два: первое – это защита внутренней поверхности трубы от коррозии в процессе эксплуатации и подавление микроорганизмов, которые находятся внутри сланцевого газа – в нашем случае на месторождении на Юзевской площе.

Юрій Сапронов підкреслив, українці на відміну від американців зачасту не лише недостатньо поінформовані про технологічні особливості видобутку газу та його вплив на навколишнє середовище, а навпаки залякані представниками бульварної преси, що гідророзрив, який проводитиметься на глибині п'яти-шести кілометрів є небезпечним. Тому необхідно провести об'єктивну роз'яснювальну роботу з населенням Харківщини.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-Я думаю очень, что будет очень полезно, если мы от каждого населенного пункта, в котором в будущем будут находиться скважины по добыче скважины твердых песчаников, вместе с экологами направили б с помощью компании Шелл на месторождения, которые есть в Техасе, в Европе, чтоб люди своими глазами могли увидеть качество безопасности реализованого проекта.

Найближчим часом компанія Шелл планує зробити інтернет-сайт та колл-центр, куди кожен зможе звернутися та поставити ті питання, які його цікавлять та отримати повну інформацію від науковців про технологію розробки родовища.
Необхідність видобувати газ з великих глибин в Україні, кажуть фахівці, захід вимушений з двох причин. Перша – запасів традиційних вуглеводів в Україні вистачить максимум на півстоліття, якщо газ споживатиметься в такому ж обсязі, як і зараз. Друга причина – економічна.

Михайло Добкін голова Харківської облдержадміністрації

-Говорить о конкурентноспособности нашего металла, нашей химии на еропейских рынках не приходится, это все, к сожалению последствия газового контракта. И добыча или разработка нетрадиционного газа в нашей стране – это не просто вопрос экономический или энергетической безопасности, это вопрос выживаемости нашего государства.

Якщо Україна видобуватиме нетрадиційний газ, його собівартість буде:сто п’ятдесят – сто сімдесят доларів. І якщо зараз зайнятися його розвідкою, а через кілька років приступити до його видобування, то вже за п'ятнадцять років країна зможе не лише забезпечити тисячі українців новими робочими місцями, а й вийде на рівень повного забезпечення своїх потреб у енергоносіях, а метал та інша продукція важкої промисловості буде конкурентноспроможною на європейському ринку.