Деятельность трудовых мигрантов будет регулироваться новым законом

16.11.2015 12:07   -
Автор:

Кілька мільйонів українців працюють за кордоном, твердять харківські правозахисники. І це тільки за неофіційними даними. Тепер їхня діяльність контролюватиметься. Верховна Рада прийняла відповідний закон.

Юрій Чумак правозахисник

Эти люди, работая, не платят никаких социальных взносов, то есть в случае, когда наступает пенсионный возраст, они не смогут получить пенсию или их пенсия будет минимальна. Государственный бюджет несет огромные убытки, потому что эти люди, перечисляя деньги, которые никоим образом не облагаются налогами.

Тепер трудовим мігрантам власне пропонують легалізувати свої заробітки та брати участь у загальнодержавному страхуванні. Тобто сплачувати внески, з яких потім і формуватиметься пенсія та видаватимуть допомогу з безробіття. Також держава гарантуватиме мігрантам право на соціальний захист та освіту.

Юрій Чумак правозахисник

Они имеют право на то, что образование полученное ими и их деятельность за границей будет признаваться здесь в Украине, при чем очень интересный нюанс, даже образование непрофильное. То есть человек, скажем так, профессионально навыки какие-то получил, но соответствующего диплома у него не будет, будет продуман механизм каким образом легализовать, скажем так, такого рода повышение квалификации или образования.

Під дію закону підпадають і члени сімей трудових мігрантів. Не поширюється він на біженців, студентів або дипломатів, які перебувають за межами України. Наразі закон про зовнішню міграцію правозахисники називають рамковим. Вважають, що до нього треба прийняти чимало нормативних актів. Документ набуває чинності з першого січня дві тисячі шістнадцятого року.