Дефіцит держбюджету: хто допоможе Україні в 2023 році

10.01.2023 16:10   -

Минулий бюджетний рік Україна завершила з дефіцитом у розмірі понад 900 мільярдів гривень. Більша частина покривалася за рахунок міжнародних партнерів – ЄС, Канада, МВФ. У 2023 році дефіцит бюджету очікується ще більшим – 1,3 трильйони гривень. Кошти для його покриття планують залучати від партнерів як кредитами, так і у вигляді грантів. І кілька держав-союзників вже мають на меті фінансово підтримувати Україну й цьогоріч.

Зокрема, США планують виділяти щомісяця приблизно по одному мільярду доларів, а Європа – 18 мільярдів євро протягом року. Однак, ЄС ще не підготувало меморандум про співпрацю, тому чим скоріше документ узгодять, тим швидше Україні передадуть кошти.

РЕМІ ДЮФЛО ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ПРЕДСТАВНИЦТВА ЄС
У постійному діалозі з українським урядом ми прагнемо узгодити Меморандум про взаєморозуміння для макрофінансової допомоги ЄС 2023 (MFA+), включаючи умови, якнайшвидше, щоб розпочати виділення першого траншу вже цього місяця.

Якщо меморандум узгодять, Україна отримуватиме приблизно по 1,5 мільярди євро в місяць. Але сумарно коштів від ЄС та Америки нашій державі не вистачить, аналітики певні, Україні потрібна фінансова допомога у розмірі близько 4,5 мільярдів на місяць.

ОЛЕКСАНДР ПАРАЩІЙ ГОЛОВА АНАЛІТИЧНОГО ДЕПАРТАМЕНТУ ІК СONCORDE CAPITAL
У цьому контексті, якщо минулого року отримання коштів від ЄС та США можна було трактувати як диво і результат важкої роботи, то цього року, мабуть, все виглядатиме інакше: будь-які затримки у наданні допомоги вже традиційним партнером – це буде маленький провал.

Якщо ж таки України знадобиться більше коштів для покриття дефіциту в бюджеті, держава може звернутися до МВФ, Світового банку або до країн, що вже надавали фінансову допомогу, – Канада, Британія, Франція та інші.

СЕРГІЙ МАРЧЕНКО МІНІСТР ФІНАНСІВ
Ми не обмежуємося роботою в одне вікно або в три вікна – США, Європа та МВФ. Це робота з усіма можливими варіантами. Навіть такі країни як Ісландія дали нам фактично 500 тисяч доларів – це чудово, ми дякуємо їм за це.

Взагалі Україні потрібна буде підтримка аж до перемоги. А дефіцит бюджету певний час ще матиме місце.

Радник Президента Олег Устинов зауважив, що попри грантову підтримку Америки, держборг України до кінця року може вийти майже на 100% ВВП. Це відбувається не стільки через зростання обсягу боргу, скільки через падіння ВВП на 30%. Але радник президента певен, що це не страшно, адже після перемоги ситуація може зеркально змінитися, а ВВП почне зростати до 15% на рік.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ОСТАННІ НОВИНИ: