Давайте не впадать в маразм – доктор Комаровский рассказал защищают ли медперчатки от COVID-19

19.05.2020 12:05   -
Автор:
Медичні рукавички як засіб захисту від коронавірусу одягати абсолютно всім не потрібно, вважає доктор Комаровський. Мовляв, вони призначені для постійного застосування медпрацівниками для їхнього захисту від недуг при контакті з кров"ю хворого та під час роботи з хімічними реактивами. А от для пересічних украхнців постійне носіння медичних рукавичок не повинно бути обов"язковим, бо, як на його думку, вони не гарантують 100%-ий захист від нового небезпечного вірусу. 
 
Євген Комаровський практикуючий лікар 
 
Застосування медичних рукавичок повинно бути нормою для медичних працівників. А сенс рукавичок для рядового громадянина, який вийшов в магазин, зовсім неочевидний. Якщо в рукавичках взялися наприклад за дверну ручку, за яку брався хворий на COVID-19, то вірус залишиться і на рукавичках. А якщо потім чи поправили маску, чи доторкнулися до себе, до будь-якої слизової оболонки, то ймовірно інфікування як би це було зроблено рукою. 
 
До того ж доктор Комаровський переконаний, що далеко не всі вміють правильно користуватися медичними рукавичками, а саме знімати їх. 
 
Євген Комаровський практикуючий лікар 
 
Якщо людина не правильно знімає рукавички, вона інфікується. І потім, яку кількість сміття ми додаємо в навколишнє середовище! Крім того, рукавички коштують грошей, і більшість закриють очі на їх "одноразовість" тож будуть використовувати по кілька разів, і при цьому дехто навіть забуде помити руки. Тому давайте не впадати в маразм. Рукавички не треба одягати всім навколо. З епідеміологічної точки зору це нікому не потрібно. Це шкодить екології і це привід для корупції. 
 
Чого не скажешь про маски, носіння яких в Україні є обов"язковим для всіх. Бо людина, пояснює Комаровський, може не знати, що в неї COVID-19 і може поширюівти вірус, тому усіх розглядають як потенційного хворого. Тож навіть якщо немає ніяких симптомів недуги всі завжди і скрізь, каже, повинні ходити у масках. 
 
Наразі, їхнє масове носіння і було запроваджено перш за все для сповільнення поширення коронавірусу. Але, як ще зазначають у ВООЗ, маски краще спрацюють у поєднанні з іншими правилами захисту, як то миття рук і дотримання соціальної дистанції.