Cовладельцам многоквартирных домов хотят безоплатно передавать земельные участки

21.11.2019 12:25   -
Автор:
У Міністерстві розвитку громад та територій України розробляють порядок безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, у власність їх мешканців. Таким чином урядовці хочуть вдосконалити механізми управління, щоб максимально продовжити строк експлуатації будинків. 
 
Розміри і конфігурація земельної ділянки визначатимуться на підставі землевпорядної документації. До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:
 
– земля, на якій розміщено житловий будинок;
 
– земля, на якій знаходяться будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;
 
– прибудинкова територія.
 
Відповідно до законодавства мешканці багатоповерхівок мають право відвести земельну ділянку в постійне користування незалежно від створення ОСББ. Проте якщо об'єдання немає – відведення можливе лише за згодою всіх без винятку власників житлових і нежитлових приміщень будинку.
 
Набуття відповідних прав на земельні ділянки, їх державна реєстрація та державна реєстрація речових прав на них, що за чинним законодавством вимагатиме особистої згоди та звернень із заявами 100 % співвласників багатоквартирних будинків, фактично нівелює закладену у згаданому нормативно-правовому акті концепцію прийняття рішень співвласниками та буде ускладненою при їх значній кількості. 
 
Крім того, пояснюють експерти, може бути ситуація, коли у разі зміни співвласника земельної ділянки залишатиметься попередній власник, а проведення реєстрації прав нового вимагатиме коштів та часу.