Ціна на газ та електроенергію для підприємств зросли. Що це означає для населення?

03.11.2020 12:06   -
Автор:
Зростання цін на природне паливо потягне за собою й підвищення тарифів на тепло та гарячу воду. Справа в тому, що Нафтогаз України підняв вартість газу для виробників тепла майже на 25%. А складова блакитного палива в тарифах за гарячу воду та тепло сягає близько 70%, до речі, не менш вагомою частиною при формуванні ціни за послугу є і електроенергія. А її вартість для підприємств також збільшилася на 33% – тепер вона становить 1417 гривень сорок копійок за мегаватт. Таким чином в Україні найвищі ціни не тільки на газ, а і на електроенергію за в більшость країн Європи. До того ж ціни за тепло та гарячу воду можуть зрости ще раз, бо якщо раніше тарифи встановлювали перед початком опалювального сезону  і далі не змінювали, то наразі ситуація змінилася.
 
Святослав Павлюк директор Асоціації "Енергоефективні міста України"
 
Зараз маємо другий опалювальний сезон, коли ми заходимо, не знаючи тариф на газ. Немає довгострокового прогнозу. Разом з тим ще в минулому році Кабмін ухвалив постанову, яка дозволяє змінювати тарифи на тепло без довгої процедури узгодження. Якщо раніше, щоб підвищити тариф на тепло, потрібно було витратити від двох до чотирьох місяців, то зараз зробити це можна в тому ж місяці.
 
Тобто якщо ціна на газ буде змінюватися щомісячно, відповідно зростатиме й вартість опалення. Наразі, за прогнозами експертів, тепло може подорожчати на дев'ятнадцять відсотків порівняно з минулим роком.  До того ж збільшилася ціна на газ й для населення. Тепер він коштує шість гривень тридцять три копійки за один куб, а тим хто хоче придбати блакитне паливо на рік, заплатить шість гривень сорок п'ять копійок за куб. До того ж окремо прийдеться сплачувати й за розподіл блакитного палива. 
 
 Нафтогаз України 
 
Зміни цін на газ в листопаді обумовлені, в першу чергу, сезонним фактором і збільшенням оптової ціни на блакитне паливо.