Чим живе Харків. Нардепам показали як місто готується до зими та відновлює зруйновані будинки

08.09.2022 23:07   -

Депутатський десант у Харкові. Народні обранці приїхали до міста аби побачити як воно живе в умовах щоденних обстрілів. Перша локація – один з будинків у Новобаварському районі, що доволі сильно постраждав від удару авіабомби, ще на початку березня. Зараз будівля отримала нове життя, її не впізнати.

Интершум нарезка под муз фон работ по ремонту дома коммунальщиками

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Тут серьёзный довольно прилёт был, потому что кровлю нужно было восстанавливать, сразу мы и утепляем. Это очень хороший район, серьёзный такой. Это всё наше коммунальное предприятие восстанавливает, не частное никакое да.

Интершум перебивка короткая под музфон

ТЕТЯНА ПЛАЧКОВА НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Ну ми завжди знали, що Харків є таким певним лідером з організації комфорту міського життя. Да, дійсно, важко дивитись на такі будинки і взагалі на все, що відбувається, на весь калейдоскоп певних руйнувань, але приємно, що Харків відбудовується в незалежності того, що відбувається. Приємно, що відбудовується і ми почули позицію міської влади, що будуть відбудовувати в незалежності не від чого і людям буде куди повернутись. Я не знаю наскільки сьогодні,я точно не готова сказати, що людям потрібно повертатися. Але ми бачимо, що цей будинок до початку опалювального сезону буде готовий, мені так здається. Що він буде готовий, що міська влада турбується про це. І ми бачимо, що мешканці повертаються, заходять до власних квартир і для них це дуже потрібно. І всі сьогодні бачать, що Харків живе і не просто живе, а перемагає!

Попри постійні обстріли та руйнування інфраструктури, в Харкові ще й активно готуються до опалювального сезону. Він буде найскладнішим за всю історію міста, тож комунальники працюють у кожному районі.

Народні обранці констатують: місто, що встигає відновлюватися навіть під постійним ворожим вогнем, потребує регулярної та оперативної підтримки.

ВОЛОДИМИР МОРОЗ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Це – наш форпост. Я всім кажу: «Якщо не буде Харкова – не буде України». Ми знаємо вже, в нас є декілька вже питань, які як народні депутати ми можемо озвучувати у своїх комітетах, під куполом ВР і навіть є в нас уже такі законопроєкти, які ми могли б внести для тих міст, які сьогодні працюють на лінії фронту.

Вже після тепловиків Харківський міський голова Ігор Терехов запрошує народних обранців до регіонального Центру надання адміністративних послуг.

Цей мікрорайон один з найбільш постраждалих від «прильотів» у Харкові. Північна Салтівка. Наступна зупинка саме тут.

НАТАЛЯ ПРИХОДЬКО НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Ви знаєте, дуже двоякі відчуття. Зрозуміло, що це не може не трогати і у мене самої троє дітей і я розумію наскільки важливо взагалі, щоб наші діти були у безпеці. Коли таке бачиш, думаєш, що це не з нами відбувається і не з нашою державою. Але ми перед цим заїхали в центр регіональних послуг і я там побачила велику кількість людей, які посміхаються. І я зрозуміла, що я приїхала якась підготовлена сюди і я побачила, що не все втрачено в нашій державі і все буде добре. Тому що люди позитивні, вони позитивно налаштовані і я б хотіла передати всім харків’янам, що тримайтесь, ми з вами і все буде Україна.

А це вже вулиця Космонавтів. На початку березня частину цієї п’ятиповерхівки знесло вибуховою хвилею. Але після численних прохань місцевих мешканців – будинок вирішили відреконструювати.

До роботи стали в серпні й за цей час вже повністю відновили фасадну стіну, на кількох поверхах – завершили ремонт внутрішніх, а також – займаються утепленням будинку. Термомодернізацію виконують за новітніми технологіями з використанням піноблоків.

СЕРГІЙ КРИКУН ВИКОНАВЕЦЬ РОБІТ АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД – 1»
Він сам по собі набагато тепліший, ніж панелі, ніж цегла. Це – панелі, плюс пінопласт і мінеральна вата – для забезпечення пожежної безпеки.

Наразі працівники вже займаються і сантехнічними роботами. Попереду – відновлення електрики, встановлення вікон і оздоблення під’їздів. Загалом у місті планують відновити шістдесят будинків – це вісім тисяч квартир. І здати їх в експлуатацію планують до початку опалювального сезону. Роботи, кажуть фахівці, дорого вартісні, тож украй потребують додаткового фінансування.

ОЛЕКСАНДР ХАРЧЕНКО ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ АТ «ТРЕСТ ЖИТЛОБУД-1»
Ищем, но везде работаем в долг. Второй вопрос – действительно очень важный. Чтобы это было финансирование, так называемое поточное или по рабочим чертежам. Это так: мы пришли, сделали, показали, что сделали – плати деньги.

Завдяки цьому, пояснює Олександр Харченко, зможуть оперативніше відновлювати будинки, а люди – швидше повертатимуться додому. Як зазначає мер Ігор Терехов, всі ці питання також обговорили з нардепами. Адже відбудова житлових будинків та об’єктів критичної інфраструктури – наразі першочергове завдання.

ІГОР ТЕРЕХОВ ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Для этого нам нужно привлекать средства гобюджета, потому что на сегодняшний день мы используем собственные средства. Есть масса вопросов, которые нужно решать на законодательном уровне, должны решать народные избранники, помогая органам местного самоуправления. Все цифры, которые необходимы для нас, я предоставил народным депутатам, а дальше – слово за ними.

До того ж народні обранці приїхали до Харкова ще з однією доброю місією. Мешканці одного з районів отримали півтисячі пакунків з гуманітарною допомогою.