Чугуевские правозащитники консультируют переселенцев с ВИЧ-статусом

17.11.2015 15:13   -
Автор:

Правову допомогу переселенцям з ВІЛ-статусом правозахисники почали надавати з липня цього року. За цей час проведено понад чотириста консультацій. Біжінці отримали підтримку в судових інстанціях та кримінальних провадженнях. Ситуації, розповідає голова Чугуївської правозахисної групи Роман Ліхачов, були різні.

Роман Ліхачов правозахисник

Жінка-переселенка, яка є ВІЛ-інфікованою купила відповідний будинок, однак шахрайським чином будинок, на який вона претендувала було в подальшому продано. Неправильно було поставлено діагноз особі, в подальшому це не надо їй право в подальшому отримати певні компенсації від держави.

З порушенням медичних прав переселенці стикаються найчастіше. Випадки типові, говорять правозахисники. Це відмова в допомозі не за місцем реєстрації, вимагання коштів за медпослуги, відмова в роботі, якщо стає відомо про ВІЛ-статус. Наразі на території Харківської області зареєстровано двісті двадцять хворих переселенців. У центрі боротьби зі СНІДом вони отримують необхідні ліки. Проте таких переселенців значно більше, певні юристи.

Наталія Новіцька керівник проекту "Правова допомога переселенцям, що живуть з ВІЛ у Харківській області"

Людям, опять же, это определенный материальный достаток, добраться из городов области тяжело, то есть это непосредственно влияет на получение услуг медицинских этими людьми. То есть они могут просто не поехать, не имея этой возможности.

Проблеми ВІЛ-інфікованих переселенців, на думку юристів, треба вирішувати на закодавчому рівні. Своїпропозиції , правозахистники, підготують та направлять до Верховної Ради.