Чтобы не остаться без врача, уже сейчас нужно заключать договора

21.03.2018 14:51   -
Автор:
Медична реформа торкнеться кожного і до цього варто бути готовими. Вже зараз потрібно з'ясувати для себе, якому лікарю ви можете довіряти і вже зараз укласти з ним договір.
 
Галина Сіроштан в.о. начальника управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації 
 
Для того, щоб людина отримувала медичну допомогу, відповідно до тих чинних документів, які є на сьогоднішній день, кожен громадянани, кожен мешканець області повинен заключити договір на медичне обслуговування зі своїм сімейним лікарем. Те, що стосується дитячого населення. Заключити повинні батьки договір або з лікарем – педіатром, як це у місті Харкові є, дитячі поліклініки,  або в територіальних поліклініках як у нас в районах області у нас майже не залишилося педіатрів, заключити договір з сімейним лікарем.
 
Зараз форма цього договору, або ж як він зветься – декларація, зазначає Галина Сіроштан, узгоджується Міністерством охорони здоров'я в Мін'юсті. Та це не означає, що людям варто чекати. Починати укладати договори краще вже зараз, і цьому є пояснення.
 
Галина Сіроштан в.о. начальника управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації 
 
Затвердженого варіанту сьогодні ще немає. Але сімейні лікарі, щоб вчасно вступити в реформу і в ті вимоги, які сьогодні висуває МОЗ, вони створюють так званий червоний реєстр пацієнтів. Тобто роблять перепис всього населення, спілкуються з нашими  мешканцями і визначають та заповнюють цей наявний на сьогоднішній день варіант електронної декларації. Потім, коли вже буде затверджена форма цієї декларації, сімейний лікар із червоного реєстру  перереєструє цих пацієнтів у зелений реєстр вже з тими уточненнями, які будуть визначені. 
 
Як має відбуватися процедура укладення такого договору вже зараз зрозуміло. Пацієнт, маючи при собі паспорт, а також ідентифікаційний код має прийти до сімейного лікаря – це у сільській місцевості, або ж до терапевта у місті. У них є ця декларація у електонному вигляді. Що ж до грошей.
 
Галина Сіроштан в.о. начальника управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації 
 
В Національній службі здоров'я України, починаючи з 1 липня поточного року фінансування для кожного сімейного лікаря буде йти в залежності від заключених декларацій. Передбачається, що в цьому році з бюджету на НСЗУ буде виділено 340 грн. на одну особу. Діти до 6 років та і особи 65+, там виділяється більша кількість коштів, в межах 470 грн. на цей рік для надання меддопомоги. Після того як деклараці  отримала НСЗУ, на рахунок цього сімейного лікаря надійдуть ці кошти, якими він буде розпоряджатися.
 
Вся ця система має запрацювати з 1-го липня 2018 року. І якщо до цього часу людина не встигне укласти договір з лікарем, то за медичну допомогу доведеться сплачувати лікарю кошти зі своєї кишені. Звичайно, укласти договір можна буде і пізніше, але не факт, що вдасться з тим лікарем, до якого б хотіли потрапити.