Чтобы избежать вирусов: в Харькове проверили рынки и магазины

12.03.2020 13:56   -
Автор:
Це Салтівське шоссе. Тут розмістилася велика кількість кіосків, супермаркетів та декілька ринків. Тож на цій місцевості  досить багатолюдно . І саме тому сюди приїхала відповідна комісія.
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Мы сюда пришли, чтобы напомнить торговым площадкам, всем рынкам, всем супермаркетам о том, что с сегодняшнего дня в Украине объявлен карантин. О том, что продавцы должны быть в масках, работать в перчатках, особенно там, где идет речь об отпуске продуктов.
 
Тож від слів до діла, а точніше на перевірку ринку. На початку комісію цікавить, чи проводила адміністрація роз'яснювальні бесіди щодо карантину з підприємцями та продавцями. 
 
Ірина директор ринку
 
Сегодня обошли каждого предпринимателя, вы можете подтвердить мои слова, зайти в любой павильон и они подтвердят, что нужно мыть руки, обрабатывать ручки каждые полчаса, обрабатывать пол каждые два часа, носить средства личной гигиены, иметь дезинфицирующие средства, в том числе, спиртовой набор.
 
Чи дотримуються такого алгоритму дій самі продавці? Про це комісія запитала в них напряму. 
 
– Девушка, как я могу часто здесь мыть? Объясните мне? Утром и вечером.
– И все?
– Да.
– А с вами проводили инструктаж?
– Да.
– А что рассказывали?
– Не помню.
 
Проте не всі так не сумлінно ставляться до ситуації. 
 
Наталія реалізаторка
 
Чаще влажная уборка стала проводится, вытирание чаще ручек, так у нас санитарный день по понедельникам, полки протираем. Вытираем витрину и так целый день, подносики время от времени вытираем.
 
Та перевіряли не лише ринки, а й магазини, супермаркети та аптеки. В більшості випадків продавці намагаються дотримуватися санітарних правил. Проте більшість допускають одну й ту саму помилку, каже віце-мер Світлана Горбунова-Рубан. 
 
Світлана Горбунова-Рубан заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення
 
Никто не хочет носить маску, в ней неудобно, как говорила одна женщина: "очки потеют", и так далее и тому подобное. Никто не хочет носить маску, но это, скажем, решение каждого отдельного человека, если он хочет быть здоровым, если он не хочет подхватить какую-то ненужную воздушно-капельную инфекцию, пусть набирается мужества и носит маску.
 
Та все ж, каже Світлана Горбунова-Рубан каже, спалаху інфекції ані в Харкові, ані в Україні немає. Не варто піддаватися паніці, зауважили  і в Держпродспоживслужбі. 
 
Ірина Зубкова начальник управління ГУ Держпродспоживсужби в Харківській області
 
Ми не бачимо такої загрози, але якщо ми зробимо, що кожен буде відповідально ставитися до себе і до оточуючих, і якщо ми зробимо неприємлемим те, що в нашому оточенні будуть хворі люди, то це допоможе нам призупинити розповсюдження не тільки коронавірусу, а й вірусу грипу 
 
Не варто панікувати та створювати штучний ажіотаж. Як кажуть самі продавці, розкупити всю сіль та гречку в харків"ян не вийде. 
 
Сергій Ульянов заступник директору торговельної мережі супермаркетів 
 
Харьков – это город, в котором более чем на 300%, а то и на 400% обеспечен рынками и супермаркетами, то есть вы представляете на каждого гражданина в 3 или в 4 раза приходится больше торговых объектов, чем положено от нормы. Как вы думаете, будет какой-то ажиотаж или толкучка на кассах, конечно же, нет. харьковчане в торговом плане и продуктовом обеспечены максимально.