Что мешает малому и среднему бизнесу процветать?

10.09.2012 18:42   -
Автор:

Підприємці і народні депутати в діалозі  хочуть розібратися – що заважає малому і середньому бізнесу процвітати і як цьому завадити. Народні депутати Ірина Горіна і Дмитро Святаш про проблеми підприємництва знають не з чуток. Кажуть, відсутність доступу до фінансів найголовніша проблема для усіх підприємців. Більшість з них, маючи гарні ідеї і бажання працювати, не мають можливості реалізуватися. І задача держави, каже Ірина Горіна, створити умови. Щоб запрацював дешевий банківський сектор.

Ірина Горіна, народний депутат України:

-Те, кредиты, которые выдаются под 25 % -это не кредиты для бизнеса, нет такой рентабельности, нельзя взять такие деньги и их отработать

Ще одна проблема, з якою стикаються підприємці – корупція. Щоб вести бізнес їм весь час доводиться домовлятись то з чиновниками, то зі службами. Харків у цьому плані вже зробив величезний крок. У першій столиці запрацював єдиний дозвільний центр. Контакт із зацікавленими чиновниками там відсутній, всі папери підприємці оформлюють через державного регістратора. Позитивним моментом для бізнесменів є і прийняття нового Податкового Кодексу, каже народний депутат Дмитро Святаш. Хоча цей документ ще і потребує вдосконалення.

Дмитро Святаш ,народний депутат України:

-Основная группа вопросов: 1-е -это администрирование, администрирование при открытии единого окна, 2-е -это момент переходный, снятие всех штрафных санкций до конца 2012 года по неправильно поданой отчетности, потому что есть небольшая путаница

Підтримувати малий і середній бізнес на законодавчому рівні – задача народних депутатів. Сприяти підприємництву і захищати його інтереси – завдання, яке поставили на меті Дмитро Святаш та Ірина Горіна. Окрім цього, підприємцям нагадали: вони мають можливість подивитися як ведуть бізнес за кордоном, пройти там практику. Для цього необхідно лише звернутися до торгової палати.

Олена Мітясова, Євген Шинкаренко, Харьковские Известия