Что будет с пенсионерами в период карантина?

08.04.2020 15:36   -
Автор:
Нещодавно прийняті норми щодо обмежень пересування під час карантину громадян, яким більше 60-ти років викликали хвилю незадоволення людей цієї вікової категорії. Тож кабінет міністрів України детально відповів на питання , які турбують стареньких найбільше. Чи можна виходити на вулицю. Як забезпечити себе необхідними продуктами харчування та ліками. Та хто все ж таки буде контролювати вихід людей похилого віку з дому.
 
Кабінет міністрів України
 
Люди від 60 років зараз мають перебувати вдома. Також вони мають утримуватися від контактів з іншими особами, окрім тих, з якими вони спільно проживають. Люди поважного віку є в групі підвищеного ризику, відтак — потребують самоізоляції у визначеному ними місці. Згідно зі статистикою ВООЗ, 95% жертв коронавірусу в Європі були віком понад 60 років.
 
У разі, якщо людина похилого віку самотня і немає можливості купити продукти харчування та необхідні ліки, їй дозволено відвідувати магазини, аптеки та інші місця торгівлі. От тільки вони мають бути розміщені на відстані не більше двох кілометрів від місця самоізоляції. Дотримання масочного режиму – обов’язкове, також при собі потрібно мати посвідчення особи. Але є і інші варіанти прописані в законі. Наприклад, звернутися до управління соціального захисту населення за місцем проживання.
 
 
Кабінет міністрів України
 
Уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід. Це, зокрема, стосується придбання та доставки продуктів харчування та ліків соціальними працівниками.
 
Контроль за виконанням правил протиепідемічних заходів здійснюють структурні підрозділи МВС. Разом з тим частоту виходу на вулицю має контролювати сама людина. Наявність же документів дозволить правоохоронцям перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції чи в обсервації. У нормах закону також прописано алгоритм дій, у разі, якщо у людини похилого віку з"явились симптоми коронавірусної хвороби. 
 
Кабінет міністрів України
 
Якщо у вас є сімейний лікар — телефонуйте йому. Номер телефону можна знайти в декларації, на сайті лікарні, або зателефонувати в реєстратуру своєї лікарні і запитати там. Не йдіть до нього фізично і не сидіть в черзі на прийом. Якщо у вас висока температура, ускладнене дихання, кашель, інші симптоми, а до сімейного лікаря додзвонитися не виходить, або у вас не підписана декларація — викликайте швидку (103), або телефонуйте на «гарячу» лінію 1545 і залиште контактну інформацію про себе.
 
У разі якщо людина похилого віку працює. В законі йдеться: залишатися вдома мають всі особи, які досягли 60-го віку. Виключення можуть бути, якщо пенсіонер працює на підприємствах критичної інфраструктури та здійснює заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусу і не може працювати дистанційно.
 
Кабінет міністрів України
 
Тоді ви маєте неухильно дотримуватися рекомендацій по масочному режиму, соціальній дистанції в 1,5 метра, наявності посвідчення особи та посвідки з місця роботи. У всіх інших випадках ваш роботодавець має перевести вас у режим віддаленої роботи у визначеному вами місці самоізоляції або надати відпустку на період дії карантину.
 
До об’єктів критичної інфраструктури віднесені підприємства, установи та організації незалежно від форми власності. Ті, що проводять діяльність та надають послуги в галузях енергетики, хімічної промисловості, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій, електронних комунікацій, у банківському чи фінансовому секторах. А також: 
 
Кабінет міністрів України
 
– надають послуги у сферах життєзабезпечення населення;
 
– є комунальними, аварійними та рятувальними службами, службами екстреної допомоги населенню;
 
– включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
 
– є об’єктами потенційно небезпечних технологій і виробництв;
 
Також більшість пенсіонерів, які працюють, цікавить захищеність від їх звільнення у період всеукраїнського карантину. Відповідь Кабінету міністрів чітка – це заборонено. А у разі ж, якщо пенсіонера відправили у неоплачувану відпустку, держава планує оплатити частину окладу за період карантину.
 
Кабінет міністрів України
 
Рекомендовано вибрати одне місце ізоляції і не змінювати його до 24 квітня. Однак, якщо ви вирішите разово поїхати на дачу приватним авто, бо вибрали саме її місцем ізоляції – ви можете це зробити.