Чому пропадає зв’язок під час відключення світла і які дії допоможуть знизити навантаження мережі (відео)

31.10.2022 18:09   -

Чому під час вимкнення світла українці не можуть користуватися звʼязком? Мобільні оператори пояснюють, через відключення електроенергії, базові станції втрачають живлення, а оператори не встигають доставити всюди генератори.

МОБІЛЬНИЙ ОПЕРАТОР КИЇВСТАР
Робота обладнання мобільного звʼязку та інтернету залежить від електропостачання. Усі базові станції обладнані резервними джерелами живлення. Це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони можуть забезпечувати роботу протягом чотирьох-пʼяти годин після вимкнення електроенергії.

Якщо відбувається прогнозоване відключення або короткострокова відсутність живлення, мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Якщо за цей час живлення не з’являється – доводиться переходити на генератори, пояснюють у Київстар.

МОБІЛЬНИЙ ОПЕРАТОР КИЇВСТАР
Всі важливі структурні компоненти мережі, як-от комутатори та вузлові базові станції, обладнані стаціонарними дизель-генераторами. Для підтримання роботи іншого обладнання у випадках тривалих відключень електроенергії компанія використовує пересувні дизель-генератори.

Однак, якщо відключення електроенергії є тривалими і масштабними та охоплюють одночасно різні райони, міста чи села, абоненти можуть відчувати складнощі зі зв’язком та інтернетом. Це пов’язано з тим, що доставлення альтернативних елементів живлення одночасно до великої кількості базових станцій та технічних майданчиків потребує часу. В умовах, коли окупанти ракетними ударами руйнують все більше обєєктів енергетичної інфраструктури, це робити все складніше

МОБІЛЬНИЙ ОПЕРАТОР LIFECELL
Стабільність роботи мережі залежить від тривалості та масштабів відключення електроенергії. Якщо живлення відсутнє довгий час на значній території України, то нам досить складно забезпечити роботу всього обладнання на генераторах. Зазвичай перевага віддається комутаторам і вузловим сайтам. Тобто загалом мережа працює, але періодично в різних населених пунктах виникають проблеми зі зв’язком.

На жаль, у разі зникнення напруги насамперед відключається домашній Wi-Fi, тож усі клієнти, звичайно, переходять на мобільний інтернет, і це теж створює додаткове навантаження на мобільних операторів, зазначають у Vodafone.

До речі, наразі тестується живлення за рахунок сонячних батарей. Якщо пілотний проект стане успішним, кажуть у Лайфсел, його масштабуватимуть.

Між тим у Водафон дали декілька рекомендацій, які допоможуть зменшити навантаження на мережу вже сьогодні:

РЕКОМЕНДАЦІЇ ВІД VODAFONE АБОНЕНТАМ ПІД ЧАС ВИМКНЕННЯ СВІТЛА
– Вимкніть автозавантаження медіа в месенджерах;
– не використовуйте під час відключень електроенергії застосунки, які споживають великий обсяг трафіку (наприклад, YouTube) або встановіть низьку якість відео.

Ці прості дії допоможуть зменшити навантаження і операторам буде легше забезпечити надійний доступ до мобільного інтернету.