"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Чому людям ще не варто повертатися до деокупованих територій Харківщини (відео)

Двоє людей отримали поранення через наїзд на міну. Це один зі свіжих випадків, що стався у Харківському районі, коли постраждали люди через заміновані окупантами території. Сама ситуація в регіоні вкрай складна. Так, лишень протягом однієї доби сапери ліквідували більше тисячі вибухонебезпечних предметів.

ІГОР ОВЧАРУК НАЧАЛЬНИК ЧАСТИНИ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ МІЖРЕ[FГІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ ТА ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ
Всі де окуповані міста являються складними на даний час. Чому? Тому, що по них проходила лінія оборони і російські війська ставили дуже багато мінних полів і це затруднює безпосередньо нашу роботу. Тому, що все це потрібно очищати, все це потрібно вилучати. Насправді, всього дуже багато. На території Харківської області залучено 25 розрахунків із системи ДСНС. Також є працівники поліції – вибухотехнічна служба , які теж тут працюють в області і, звичайно, працюють ЗСУ, – їх сапери.

Заміновано, підкреслюють фахівці, практично все: ліс, поля, дороги, мости, магазини, оселі, автомобілі та навіть іграшки та трупи, – мінами, розтяжками та різного роду вибуховими об’єктами. Тому, сапери метр за метром займаються фактично прочісуванням територій. В першу чергу розміновують все те, щоб могла працювати критична інфраструктура: світло, газ, вода, зв’язок та транспортне сполучення.

ІГОР ОВЧАРУК НАЧАЛЬНИК ЧАСТИНИ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО ЦЕНТРУ ГУМАНІТАРНОГО РОЗМІНУВАННЯ ТА ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ
Заміновано різними видами боєприпасів: ПОМ-2, ПОМ-3 , ПМН, ПТН , МОН, все. Є усе і, насправді, зроблено навіть загрозу для життя сапера. Тому мешканців, які бажають дуже швидко повернутись до своїх будинків, – не варто поспішати, тому що є уже прикрі випадки, коли люди начебто йшли в свій будинок, а будинок був замінований. Коли люди їхали до свого будинку, але просто з’їхали з основної вулиці – не доїхали. Не варто поспішати, потерпіть, дайте нам час попрацювати. На жаль, не встигаємо так швидко, як усім хочеться, але люди працюють щодня зранку і до ночі. Цінуйте своє життя, потерпіть ще місяць-другий. Нажаль, територія дуже складна, дуже забруднена і є випадки замінованих будинків і є випадки замінованих дворів.

Категорично не варто ходити до лісу, оскільки один крок може стати фатальним, або ж привести до серйозної травми. Наступивши, наприклад, на протипіхотну міну «Лепесток», можна залишитись без ноги. Не кажучи вже про житлові будинки, до яких мали доступ окупанти. Розтяжки та вибухові об’єкти можуть бути всюди. Тому, надзвичайники закликають людей утриматись від відвідування деокупованих територій. Навіть, щоб суто глянути, що залишилось від дому. І як тільки спеціалісти проведуть свою роботу і буде дозвіл, лишень тоді можна буде їхати. Робота з розмінування цивільної інфраструктури розпочнеться після того, як сапери очистять всі шляхи і те, що потрібно для нормальної роботи критичної інфраструктури.