Чому фрукти та ягоди коштують так дорого цьогоріч?

04.06.2020 13:59   -
Автор:
Історичний рекорд. Антирекорд. І мова наразі не про якусь подію, а про ціни на ягоди та фрукти. Адже їхня вартість зараз знаходиться на піку. Найбільше подорожчала полуниця та суниця, вона коштує приблизно на три рази більше, аніж торік. 
 
Українська плодоовочева асоціація 
 
Головною причиною став вплив несприятливих погодних умов на врожай ягоди. Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, чого раніше ніколи не було в історії, знищили значну частину врожаю. Тому пропозиція суниці різко знизилася по відношенню до торішнього показника, а ціни, відповідно, залишаються високими. Ситуація ускладнюється прохолодною і похмурою погодою в більшості виробничих регіонів, що відтягує сезон дозрівання ягоди.
 
Через несприятливі погодні умови, кажуть фермери, зросла ціна й на черешню та яблука. Та це не єдина причина, що попит на оптову купівлю від реалізаторів є, проте немає пропозицій, бо ще в дві тисячі дев"ятнадцятому році українські аграрії знизили виробництво, зокрема, й яблук. 
 
Українська плодоовочева асоціація 
 
На сьогодні запаси яблука в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко. Відповідно, ціни на нього високі. Адже не тільки в Україні, але і в більшості країн Європи, є проблема з урожаєм черешні, ягід та інших ранніх фруктів, що сприяє гарному попиту на яблуко. 
 
А ще зросла вартість груш приблизно на тридцять п"ять відсотків, проте на прилавках частіше можна побачити саме імпортні фрукти. Також під час пандемії, зріс попит на цитрусові, тож, і збільшення їхньої вартості не змусило на себе чекати. Наразі ціна лимонів зросла на 25%, а на апельсини на 40% і вище. Єдина ягода, що цьогоріч не подорожчає, а може навпаки здешевшає, – це лохина, кажуть фермери. За їхніми оцінками, вона коштуватиме за кіло – двісті гривень і нижче.