Численні судові позови та скарги. Затягування офіційного оприлюднення результатів виборів?

18.11.2020 14:28   -
Автор:
Харківський окружний адміністративний суд ухвалив рішення скасувати протокол ТВК про результати виборів до міськради. Вже друге. Позов подавав представник однієї з політичних сил міста з вимогою скасувати протокол та організувати перевибори. Суд задовольнив позов частково.
 
Марина Кухар суддя Харківського окружного адміністративного суду
 
Визнати протиправним та скасувати протокол Харківської міської територіальної виборчої комісії Харківського району Харківської області від 14 листопада 2020 року про визнання 84 кандидатів обраними депутатами Харківської міської ради в 7-му скликанні. Зобов'язати Харківську міську територіальну виборчу комісію Харківського району Харківської області продовжити дії щодо встановлення результатів виборів  депутатів Харківської міської ради.
 
Антон Мартиненко адвокат, представник Харківської міської територіальної виборчої комісії
 
Натомість суд по суті відмовив у задоволенні позовних вимог, що стосуються призначення повторних виборів. А також відмовив у задоволенні позовних вимог, що стосуються нібито порушення порядку оприлюднення відповідної постанови. Наразі рішення суду, яке проголошено, воно не набрало законної сили. Є встановленні строки для його оскарження. І відповідно Харківська міська територіальна виборча комісія протягом цих строків  вирішить питання щодо подальшого його оскарження.
 
Це означає, що судовий процес стосовно протоколу оприлюднення результатів виборів може продовжуватись. Також представники вже інших політичних сил вкотре надсилають скарги в територіальні комісії різних районів міста. Як наслідок, розгляд вимог вже триває не один день, як і судові засідання. У міськраді таку ситуацію називають комічною. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови 
 
Комичная почему, потому что есть нормы закона, где есть прямые нормы запрещающие на сегодня пересчитывать голоса в любых участковых избирательных комиссиях после того, как они сданы уже в ТВК. Но, к сожалению, судьи уже второй раз принимают решение про пересчету не говоря о том, каким образом это должно быть выполнено исходя из норм закона.
 
Юристи міськради, додає Ігор Терехов, звертались за роз'ясненнями у судові інстанції, які зобов'язують виконувати такі рішення.
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови 
 
Ответов, к сожалению, мы не получили. И мы, как политическая сила, неприемлем такого решения суда. Кроме того, хочу сказать, что на сегодняшний день все задают вопрос, а что же будет дальше, если будут в силе эти решения судов. Я хочу сказать, что ничего страшного абсолютно не произошло. Выборы считаются действительными, выборы считаются законченными и не о каких перевыборах речь идти не может. Тем более, что в решении судов это не указано.
 
Наразі міськрада функціонує діючим складом. Ігор Терехов наголошує, депутатський корпус продовжує працювати, як і раніше. А мета таких позовів та скарг, на думку міськради, одна – затягування процесу оприлюднення відповідних протоколів та документів. Та як наслідок: набуття повноважень нового складу депутатів. Втім, не дивлячись на все це, зауважує перший віце-мер, працюючий склад міськради продовжує ухвалювати важливі для Харкова рішення. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови 
 
Сегодня у нас пролонгирован срок сессии городского совета. Но жизнедеятельность города и жизнь, жизнеобеспечение города не может же останавливаться, не может быть остановленным. Поэтому мы будет собираться в старом составе. исполнительный комитет действует. Городской совет действует. Так будем работать в старом составе, а эти силы, которые подают сегодня постоянно  иски – они не будут представлены вообще. Ничего страшного для жителей города Харькова совершенно не произойдет.