Чат-бот для борьбы с наркотиками. Помощь или угроза?

25.09.2019 14:50   -
Автор:
Чат-бот, що допоможе не лише виявити, а й заблокувати канали в месенджері, що розповсюджують наркотики. Так представники кіберполіції презентували свою новинку. Відповідну технологію запровадили у телеграмі. Принцип роботи такий – на початку харків"янин має приєднатися до чат-боту та заблокувати всі запропоновані йому магазини із забороненими речовинами.  
 
В'ячеслав Марков декан факультету кіберполіції в Харківському національному університеті внутрішніх справ
 
Разработана программа чат-бот, где прописаны алгоритмы, которые позволяют работать с наркоадресами, позволяют их архивировать, систематизировать, анализировать, что обязательно нужно для последующей работы правоохранительных органов, а так же позволяет консолидировать граждан и делать максимально для них всю работу, для того, чтобы граждане становились условными активистами и принимали участие непосредственно в блокировке наркоадресов в Telegram.
 
Лише небайдужість, згуртованість та активність допоможе в боротьбі з глобальною проблемою – із наркотиками. Ця мета була головною для Харківською міської ради та мера Геннадія Кернеса, тому в мерії розробили програму "Чисте місто". Та розповсюдження наркотиків вже давно триває через соцмережі і ідею кіберполіції розглянули. Тим паче ця мета потребувала дій, спільних с поліцією. Тож чат-бот все ж таки запустили, він працює вже 5 день. Та все ж, в який бік може бути спрямована ця новинка? Правовий чи протиправний. Адже в людини є вибір:  заблокувати цей канал з наркотиками, що пропонує сам чат-бот, або стати його користувачем. І от ми вирішили дізнатися в кіберполіції, як вони відстежують дії людей, які приєдналися до цієї програми в месенджрері. І почули наступну відповідь.    
 
В'ячеслав Марков декан факультету кіберполіції в Харківському національному університеті внутрішніх справ
 
Мы не даем магазин, я еще раз говорю, если вы нацелены, я извиняюсь, провоцировать меня. -Нет, я спрашиваю. – Я с честью выполняю свой долг, я вам скажу честно и делаю больше, чем могу, поэтому не надо меня провоцировать. – Я не провоцирую, а спрашиваю. – Я абсолютно открыто сижу перед вами и делаю то, что не делал никто.
 
Трохи охолонув, представник кіберполіції пояснує, дії людей, які приєдналися до чат-боту не відстежують, адже мета була іншою.   
 
В'ячеслав Марков декан факультету кіберполіції в Харківському національному університеті внутрішніх справ
 
Естественно, если мы администрируем, мы видим все логи, это абсолютно, естественно, но у нас физически нет возможности анализировать все. Зачем нам, анализировать вещи, которые нам не нужны? Наша основная задача – блокировать адреса. Ну какая мне разница, в тех лого, которые не участвуют в этих процессах. Я ж не ставлю задачу следить за вами.
 
Тобто аналіз дій власних підписників вони не відстежують і, напевно, не знають, яким саме чином людина використає цей чат, аби купити наркотики чи навпаки заблокувати ділера. І це при тому, що активність цієї новинки вражаюча, запевнив один із розробників.      
 
Владислав студент, розробник чат-боту
 
В нас є інформація про те, скільки кожен магазин поскаржився і дуже великий відсоток, я зараз не скажу який, людей, які активісти, їм приходить повідомлення і вони скаржаться, тобто велика активність активістів.
 
Відсоток людей, які поскаржилися, дуже великий, а от статистика чат-боту каже, що із 672 каналів, що розповсюджують наркотики, заблоковано лише 7. За п"ять днів його роботи. І от знову, повертаємося до питання, чи не стане цей бот ще однією платформою для обізнаності, де саме і як можна придбати заборонені речовини.   
 
Владислав студент, розробник чат-боту
 
Взагагалі, мені здається, наркоман не буде користуватися ссилкою без отзивів, без нічого, мені здається. Я аналізував, яка склалася ситуація, всі користуються наркобордами, сайтами спеціалізованими, де вони можуть отримувати отзиви, адже наркоман також обирає, де йому отримувати ці наркотики також.
 
Тож чат-бот, що поліція представила як допомогу у заблокуванні розповсюдження наркотиків через месенджери, має доволі суперечливий ефект від впровадження. До того ж, що не на всіх моделях телефону можна заблокувати ці канали. Але це обіцяють у кіберполіції протягом тижня виправити.