Целевое расходование алиментов на ребенка будут проверять в органах опеки и попечительства

25.02.2019 10:19   -
Автор:
Органи опіки та піклування проводитимуть інспеції в родинах, які отримують аліменти. Спеціальний порядок таких візитів та контролю цільового використання коштів затвердили у Мін'юсті. Група, яка навідуватиметься, має складатись не менше, ніж з двох осіб. Аби провели інспекцію у одержувача  платник має подати заяву, а ще підтвердити сплату за останній рік. 
 
Якщо аліменти на дитину сплачуються не за рішенням суду (за домовленістю між батьками дитини, договір між батьками про сплату аліментів на дитину), платник аліментів надає копії інших документів, що підтверджують сплату аліментів на дитину та їх розмір. Наявність заборгованості зі сплати аліментів є підставою для відмови платнику аліментів у проведенні інспекційного відвідування одержувача аліментів.
 
Інспекцію органи опікуи проводитимуть протягом місяця після звернення. Того, хто отримує аліменти – обов'язково про це попереджатимуть не пізніше, ніж за сім днів до відвідин. За перешкодження інспекції – можуть притягти до адмінвідповідальності. У разі, якщо є для цього підстави, то потрібно підтвердити це документально. Наприклад, надати довідку про хворобу дитини. Під час оглядин представники органів опіки дивитимуться на умови проживання, враховуючи розмір аліментів. 
 
Протягом 5 робочих днів після проведення інспекційного відвідування складається висновок за результатами інспекційного відвідування щодо цільового витрачання аліментів на дитину. Його завірені копії надсилаються рекомендованими листами з повідомленням про вручення платнику та одержувачу аліментів. У разі неотримання копії висновку поштою платник та одержувач аліментів мають право звернутися за його отриманням до служби у справах дітей.
 
Якщо комісія встановить, що кошти використовуються не за призанченням, то платник аліментів може звернутися до суду. А саме подати позов про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні державного банку.